Slovenija: 95-oktanski benzin 1,503, dizel 1,541 eura idućih 30 dana

14.03.2022.

20:46

Autor: Hina/I.B.

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Slovenska vlada uvela je regulirane maloprodajne cijene goriva kako bi smirila stanje na tržištu naftnih derivata, a one će vrijediti od ponoći na utorak i primjenjivati se idućih mjesec dana.

Benzin 95 prodavat će se po najvišoj maloprodajnoj cijeni od 1,503 eura, a dizel gorivo po 1,541 eura za litru, kazao je u izjavi za javnost nakon odluke vlade ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Dodao je da će te cijene važiti 30 dana od stupanja vladine odluke na snagu.

Cijene pogonskih goriva u svijetu su dodatno skočile zbog rata u Ukrajini, kazao je ministar Počivalšek, dodavši da su neki slovenski trgovci naftom bili previše i predugo vremena ovisni samo o dobavljačima iz Rusije.

Smatra da će cijene nafte i dalje rasti zbog postojeće situacije pa će vlada nakon inicijalnih 30 dana, ako se stanje ne smiri, ponovno reagirati, rekao je.

Počivalšek se založio za diversifikaciju kanala nabave naftnih derivata, te ocijenio da u Sloveniji "trenutno" nema potrebe za puštanjem u prodaju zaliha iz robnih rezervi radi dodatnog smirivanja tržišta.

Isto tako, dodao je, slovenska vlada neće donositi mjere restrikcija prodaje goriva na pumpama u državi.

Iako su cijene u Sloveniji znatno niže nego u Italiji i Austriji, na slovenskim će benzinskim postajama i dalje gorivo moći točiti i stranci.

No, u skladu s onim što se bude događalo na granici donosit ćemo ubuduće po potrebi i druge mjere, dodao je Počivalšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!