20:34 / 14.03.2022.

Autor: Silvana Skočajić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Rastu cijene goriva i struje, jesu li građani spremni na novi udar?

Porast cijene goriva

Porast cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Cijene goriva sutra bi ponovno mogle rasti. Neslužbeno, očekuje se velik porast, otprilike kunu i 60 lipa po litri. A od 1. travnja raste i cijena struje u prosjeku za 9, 6 posto, potvrdila nam je Hrvatska elektroprivreda

Za dva milijuna kućanstava u Hrvatskoj koja su u sustavu javne usluge, računi za struju od prvoga travnja porast će u prosjeku za 30-ak kuna. 

- Prosječna promjena cijena iznosit će oko 9,6 posto, promjena cijena za pojedine kupce može biti nešto manja ili nešto veća od toga ovisno o tome koji kupac ima tarifni model, kolika je njegova ukupna godišnja potrošnja i kakav je omjer potrošnje ako kupac ima dvotarifno mjerilo, rekao je Robert Baričević,pomoćnik direktora, HEP Elektra.

- Ne znate što sutra nosi i do koje mjere će te cijene rasti i naravno da nikome nije lako i jednostavno kad radimo ponude, na primjer, prema svojim korisnicima danas nemamo mogućnost sastaviti kvalitetnu ponudu jer nemamo pojma kakve će cijene biti već sutra, govori Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

A već sutra na benzinskim postajama očekuju se više cijene goriva. 

Više vožnji i posla žele autobusni prijevoznici koji su nakon dvije godine koronakrize iscrpljeni.  

Gubici su se nagomilali i sad ti gubici nas koče mi jednostavno ne možemo platit dobavljača, ne možemo platiti gorivo, ne možemo platiti ništa i istovremeno naši vozači su izrazito nezadovoljni, a njihove plaće su premale i mi se suočavamo s najvećim problemom. Prijevoz će stati u skoro svim županijama zato što nema dovoljno prihoda da platimo vozače koji svakim danom odlaze u inozemstvo.

Dok računaju koliko će od sutra biti veći trošak za gorivo, očekuju i pomoć Vlade.  

- Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi s obzirom na današnju cijenu koja je u usporedbi s prošlim tjednom niža da bi već od idućega tjedna ta cijena ponovno se trebala spustiti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A Vlada je tako odlučila ovaj tjedan ipak ne intervenirati u cijene goriva, koje će od ponoći biti znatno više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!