13:03 / 24.06.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Slovenija: Turistički bum u svibnju

Proljetni dan u Ljubljani

Proljetni dan u Ljubljani

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Slovenski turizam je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježio 64 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani, ali je u svibnju nakon otvaranja smještajnih kapaciteta doživio veliki skok, uglavnom domaćih gostiju.


U prvih pet mjeseci registrirano je 197.600 turističkih dolazaka, što je pad od 71 posto u odnosu na lani, a ostvareno je 684.000 noćenja, 64 posto manje, objavio je državni statistički ured.


Nakon dugotrajnog zatvaranja zbog pandemije bolesti COVID-19 hoteli, toplice, kampovi i drugi turistički objekti ponovo mogu raditi tek od kraja travnja, ali s ograničenim kapacitetom, a mogu primati samo goste koji su se cijepili, preboljeli bolest ili obavili negativan test.


Zato realniju sliku o stanju turizma u odnosu na lani, kad je turizam normalno djelovao do sredine ožujka mogu dati podaci iz svibnja ove godine. Dok je u svibnju 2020. zabilježeno samo 39.300 noćenja, ove je godine u istom mjesecu bilo 317.400 noćenja, no više od dvije trećine otpada na domaće goste, dok je u "normalnim" sezonama odnos domaćih i stranih bio upravo obrnut.


Trideset posto svih noćenja u svibnju realizirano je u općinama s termama i bazenima, 24 posto u općinama na moru, a 15 posto u planinskim krajevima. Među stranim gostima u svibnju su dominirali Nijemci s 13 posto, Austrijanci s 9 posto, te Talijani s 8 posto noćenja u ukupnom broju.


Slovenska vlada i ove godine pomaže održavanju turizma besplatnim bonovima za domaće goste. Lanjska vrijednost pojedinog bona za odrasle iznosila je 200 eura za odrasle i 50 eura za maloljetne osobe, a mogu se koristiti i ove godine jer ih je zbog restriktivnih mjera većina ostala neiskorištena. Ove je godine iznos besplatnog bona smanjen na 100 eura za odrasle i 50 eura za djecu, a bonovi se mogu koristiti i za kulturne i sportske događaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!