Slovensku Sberbanku kupila Nova Ljubljanska banka (NLB)

02.03.2022.

00:04

Autor: V.G./Hina/HRT

Sberbank

Sberbank

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Slovensku Sberbanku iz ruske grupe Sberbank Europe kupit će Nova Ljubljanska banka (NLB), potvrdio je u ponedjeljak kasno navečer guverner slovenske središnje banke Boštjan Vasle.


- U kasnim večernjim satima pronađeno je zajedničko rješenje za Sberbank, što znači da će banka biti prodana drugoj banci koja već posluje u Sloveniji, a to je Nova Ljubljanska banka, rekao je Vasle za Slovensku televiziju.

Dodao je da je tako brzo nađeno rješenje za banku koja je zadnjih dana imala ograničeno poslovanje i to tako da tako neće biti opterećene druge banke niti državni proračun.

Središnja banka u priopćenju je navela da će se za sve klijente Sberbanke Slovenija već od srijede poslovanje odvijati potpuno normalno.

- Stanovništvo će moći pristupati svojim računima, imati nesmetan dostup do svojih depozita, moći će obavljati platne transakcije, servisirati kreditne obveze i sve druge uobičajene usluge.

- Promijenit će se samo vlasništvo slovenske Sberbanke, a komitenti to zapravo neće osjetiti, kazao je slovenski guverner, dodavši da se to odnosi i na fizičke i na pravne osobe.

Nakon ruske vojne agresije i sankcija, tijekom vikenda iz Europske centralne banke (ECB) doznali smo da Sberbanka više ne može normalno poslovati, kazao je Vasle, dodavši da je to sada riješeno.

- Rješenje smo zapravo pronašli u samo dva dana, u suradnji s našim zajedničkim institucijama, ECB-om i zajedničkim sanacijskim tijelom, kazao je Vasle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!