Snažan konsenzus G20, ali izostala je završna izjava

16.07.2022.

13:41

Autor: V.K./HRT/Hina

Sastanak G20 u Indoneziji

Sastanak G20 u Indoneziji

Foto: Sonny Tumbelaka / Pool via REUTERS

Ministri financija 20 najvećih gospodarstava svijeta (G20) postigli su na dvodnevnom sastanku u Indoneziji "snažan konsenzus" o pitanjima poput globalne sigurnosti hrane, no podijeljeni su u stajalištu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Stoga je izostalo i zajedničko službeno priopćenje. Indonezijska ministrica financija to je opisala kao "najbolji rezultat" koji je grupa mogla postići na tom sastanku.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da zbog razlika u stajalištima ministri financija i guverneri središnjih banaka nisu donijeli završnu izjavu, ali su se složili da moraju djelovati zbog pogoršanja sigurnosti hrane.

Zapadne zemlje nametnule su oštre sankcije Rusiji koju optužuju za ratne zločine u Ukrajini, što Moskva niječe.

Druge članice G20, među kojima su Kina, Indija i Južnoafrička Republika, bile su suzdržane.

- Ova su vremena izazovna jer Rusija je članica G20 i ona drukčije karakterizira rat u Ukrajini, rekla je.

Visoki zapadni dužnosnici, među njima Yellen i njezina kanadska kolegica Chrystia Freeland, u petak su osudili rat i okrivili ruske dužnosnike za velike gospodarske poteškoće u svijetu koje su posljedice tog rata.

Guverner indonezijske središnje banke Perry Warjiyo u subotu je pozvao zemlje članice da se usredotoče na ciljeve svjetskog gospodarskog oporavka.

Analitičari kažu da je neuspjeh ministara financija G20 da postignu suglasje o tekstu završne deklaracije odraz slabosti te skupine koja je nekada bila vrlo utjecajna.

- Mi smo bez vodstva u svijetu gospodarstva s G20 koji je paraliziran zbog Putinova rata i G7 koji nije sposoban preuzeti vodstvo u upravljanju javnim dobrima, rekao je Kevin Gallagher, čelnik Centra za razvoj globalne politike pri Sveučilištu u Bostonu (Global Development Policy Center).

Indonezijski domaćin, ministar financija Sri Mulyani, predsjedajući dvodnevnim sastankom, izrazio je nadu da će izaslanstva postići zajedničko stajalište prema rastu cijena sirovina, rastućoj krizi zbog nesigurnosti hrane i nemogućnosti zemalja niskog dohotka da otplaćuju dug.

G20 se ujedinio pri početku pandemije COVID-a, no inicijative da donesu mjere kojima će ublažiti šok za visoko zadužene države nisu dale rezultata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!