Snažan rast Wall Streeta; Crobexi blago pali

28.04.2023.

07:18

Autor: M.Š./Hina/HRT

Wall Street znak ispred ulaza u burzu u New Yorku

Wall Street znak ispred ulaza u burzu u New Yorku

Foto: Carlo Allegri//File Photo / REUTERS

Na Wall Streetu u četvrtak su burzovni indeksi snažno porasli, što se zahvaljuje boljim poslovnim rezultatima tehnoloških divova nego što se očekivalo, ponajprije Mete, krovne kompanije Facebooka.

Dow Jones porastao je 1,57 posto, na 33.826 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,96 posto, na 4.135 bodova, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 12.142 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora indeksa S&P 500 cijene dionica jučer su porasle, a najviše u sektoru komunikacijskih usluga, 5,5 posto.


Pritom je najveća dobitnica bila dionica Mete, sa skokom cijene od gotovo 14 posto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Tehnološki sektor već su prethodnih dana potaknuli snažni rezultati poslovanja divova, kao što su Microsoft, Amazon.com i Alphabet.

- Zarada Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija ugodno  je iznenadila. Modeli poslovanja tih kompanija čine se vrlo otporni na usporavanje rasta gospodarstva. Uz to, te kompanije imaju mnogo gotovine, pa pokreću programe otkupa dionica, objašnjava Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Od kompanija iz sastava indeksa S&P 500 koje su dosad objavile financijska izvješća, njih gotovo 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.


Stoga su poboljšana i očekivanja vezano za cijelu sezonu objave izvješća. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava indeksa S&P 500 bit će u prvom tromjesečju oko 2,5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok se na početku sezone objave rezultata očekivao pad zarade od oko pet posto.


U fokusu ulagača bio je jučer i podatak da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 1,1 posto na analiziranoj razini, znatno manje od očekivanih 2 posto.

Pritom se inflacija u tom kvartalu zadržala na višim razinama nego što su analitičari očekivali.

- Makroekonomska izvješća i dalje pokazuju miješanu sliku trendova usporavanja i ubrzavanja. Teško je reći koliko je dobra vijest uistinu dobra, i obrnuto, kada su u pitanju daljnji potezi Feda, kaže Thomas Martin, menadžer portfelja u tvrtki Globalt.


Usporavanje rasta gospodarstva nije dobra vijest zbog rizika od recesije, kao i pada prihoda i zarada kompanija.

S druge strane, osnovni cilj američke središnje banke je usporavanje rasta gospodarstva jer će se tako usporiti i rast inflacije.

A to znači da bi Fed uskoro mogao završiti ciklus povećanja kamata, što bi bilo pozitivno za tržište kapitala.

Premda se i dalje očekuje da će Fed na sjednici idućega tjedna povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 5 do 5,25 posto, sve je više onih koji smatraju da bi već krajem ove godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.831 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,03 posto, na 15.800 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 7.483 boda.

Europske burze s mješovitom izvedbom na kraju tjedna


Europske burze u petak prijepodne bilježe mješovitu izvedbu, s jedne strane poduprte dobrim korporativnim zaradama, no s druge strane pod utjecajem opreza investitora, koji za nove smjernice čekaju objavu podatka o BDP-u eurozone za prvo ovogodišnje tromjesečje.


Paneuropski indeks Stoxx 600 bio je oko 9.30 u blagom plusu od 0,02 posto te je na putu prvog tjednog gubitka nakon šest uzastopnih tjedana rasta.


Istodobno, frankfurtski DAX u plusu je 0,24 posto, na 15.845 bodova, dok je londonski indeks FTSE u minusu 0,14 posto, na 7.820 bodova, a pariški CAC za 0,22 posto, na 7.467 bodova.


Najveći europski proizvođač kućanskih aparata Electrolux zasad je najveći dobitnik, sa skokom cijene dionice za šest posto, a znatnije je poskupjela i dionica Merceses Benza, za 0,9 posto, zbog boljih očekivanja poslovnih rezultata odnosno procjena za ovu godinu.


Sve oči uprte su u Eurostat, dok se čeka objava podatka o BDP-u eurozone u prva tri ovogodišnja mjeseca.


Očekuje se da je godišnja stopa rasta BDP-a usporila s lanjskih 1,8 na 1,4 posto, a da je na tromjesečnoj razini BDP porastao za 0,2 posto.


Na Tokijskoj burzi indeks Nikkei u petak je porastao 1,4 posto, na 28.856 bodova.

Azijske burze u plusu na kraju tjedna


Na azijskim burzama većina najvažnijih indeksa u petak je bila u plusu jer dobri poslovni rezultati kompanija podupiru raspoloženje investitora i zasjenjuju njihove zabrinutosti oko gospodarskog usporavanja.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6.30 u plusu 0,45 posto, no nije uspio nadoknaditi sav minus od početka mjeseca te je na putu gubitaka u travnju od 1,4 posto.


Istodobno, japanski Nikkei porastao je jedan posto. U plusu su bili i ostali važni regionalni indeksi, izuzev južnokorejskog, koji je oslabio za 0,8 posto.


Azijske burze potpomognute su snažnim oporavkom Wall Streta dan prije, zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima velikih tehnoloških kompanija Meta Platformsa, Microsofta i Alphabeta. Pritom je Dow Jones porastao 1,57 posto, S&P 500 za 1,96 posto, a indeks Nasdaq za 2,43 posto.

 

Tržišta je oraspoložila i odluka japanske središnje banke (BOJ) da zadrži negativnu kamatnu stopu. Naime, u skladu s očekivanjima, BOJ, prvi put pod zasjedanjem novog guvernera Kazua Uede, zadržao je ključnu kamatnu stopu na -0,1 posto, na kojoj se nalazi još od 2016. godine.


U takvim uvjetima tečaj jena spustio se 0,5 posto prema dolaru, na 134,6 jena za dolar, najnižu razinu u tjedan dana.


Indeks dolara, koji mjeri kretanje američkog dolara prema šest najvažnijh svjetskih valuta, stagnirao je na 101,45 bodova te je na putu gubitka u travnju za više od jedan posto, nakon što je u ožujku potonuo otprilike 2,3 posto.


Tečaj eura, pak, stagnirao je prema dolaru, na 1,103 dolara, te je i dalje nadomak najviše razine prema američkoj valuti u zadnjih godinu dana. Od početka travnja na dobitku je otprilike 1,5 posto.


Na naftnim tržištima cijene su porasle, pri čemu je barel londonskog Bena poskupio za jedan posto, na 78,99 dolara, a američkog WTI-ja 0,74 posto, na 75,33 dolara.


Unatoč tome, cijene nafte na putu su gubitaka od početka tjedna za više od tri posto, pod pritiskom zabrinutosti investitora od moguće recesije.

Crobexi blago pali, na putu su tjednih gubitaka


Na Zagrebačkoj burzi u petak prijepodne Crobexi su kliznuli naniže te su na putu prvh tjednih gubitaka nakon četiri pozitivna tjedna, dok investitori prate objavu poslovnih rezultata kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Crobex je oko 10,30 sati bio u blagom minusu od 0,01 posto, na 2.251 bod, kliznuvši šesti trgovinski dan zaredom.

Istodobno, Crobex10 spustio se 0,24 posto, na 1.289 bodova. Oba indeksa tako su na putu prvog tjednog gubitka nakon četiri tjedna rasta.

Među sektorskim indeksima, zasad je najviše u minusu Crobexindustrija, za 1,26 posto, dok je najviše u plusu Crobexkonstrukt, za 1,95 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 360 tisuća eura, što je za 90 tisuća manje nego dan ranije u isto doba.

Najveći promet ostvaren je dionicom Spana, 95,5 tisuća eura. Cijena joj je pala 3,53 posto, na 60,2 eura.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od gotovo 80 tisuća eura i rastom cijene za 0,4 posto, na 25,4 eura,

HT je jutros izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario je 27,4 milijuna eura neto dobiti, što je za 16,7 posto ili za otprilike četiri milijuna eura više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, ukupni prihodi premašili su 244 milijuna eura, što je za 6,3 posto ili 12,5 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Podravke, 65,3 tisuće eura, a cijena joj je pala 1,06 posto, na 93,2 eura.

Najveća gubitnica zasad je dionica Viktora Lenca, s padom cijene za 5,85 posto, na 3,86 eura, dok je najviše porasla cijena dionice Ingre, za 3,9 posto, na 2,66 eura.

Fokus investitora je na poslovnim rezultatima kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, budući je danas zadnji dan za njihovu objavu, a rezultati će ponajviše i utjecati na kretanja cijena dionica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!