18:22 / 28.02.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Spojen most Svilaj između Hrvatske i BiH, puštanje najesen

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izgradnja mosta vrijednog više od 22 milijuna eura zajednički je projekt dviju država, a Hrvatska je za svoj dio investicije osigurala i znatnu europsku potporu.
Most Svilaj, koji preko rijeke Save na paneuropskom cestovnom koridoru V c grade Hrvatska i BiH, trebao bi biti gotov na jesen ove godine, najavio je nakon obilaska gradilišta mosta na bosanskoj obali Save ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Nabujala Sava odgodila povijesno spajanje obala
Proteklih dana konstrukcija jednog od dvaju kolnika na kojima će biti po tri prometna traka spojena je na sredini mosta te slijede radovi na spajanju drugog kolnika.

Izgradnja mosta vrijednog više od 22 milijuna eura zajednički je projekt dviju država, a Hrvatska je za svoj dio investicije osigurala i znatnu europsku potporu.

- To je značajan trenutak u gradnji ovog infrastrukturnog projekta. Ono što očekujemo je da radovi nastave se ovakvim intenzitetom i da u ovoj godini negdje najesen otvorimo ovaj most koji je prevažan za obje države - izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- U tom zajedničkom projektu smo došli skoro do kraja. Sada nakon spajanja mosta i izgradnja koridora 5C dobiva svoj puni smisao - kaže Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan podsjetio je da je most Svilaj dugačak 660 metara i visok 18 metara od rijeke Save. Završetkom tog mosta koridor V c u Hrvatskoj će biti u punom profilu autoceste u dužini od 59 kilometara.

Radovi na mostu počeli su u rujnu 2016. Hrvatska je izgradila autocestu do mosta, a u BiH radovi na dionici od mosta do Odžaka u poodmakloj su fazi te će biti završeni s izgradnjom mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!