Sport i turizam - o nama ovisi kako i koliko ćemo unovčiti što nudimo

02.10.2022.

20:29

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/IMS

CRO race 2022

CRO race 2022

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Brojne manifestacije privlače velik broj posjetitelja. Gradovi žele biti domaćini, a osobito je to izraženo kada je riječ o sportskim događajima. Jer, pune se smještajni kapaciteti, veća je izvanpansionska potrošnja. Usto, pridonose i ugledu Hrvatske kao turističkog odredišta.

Završila je međunarodna biciklistička utrka Cro Race. Cilj zadnje, šeste etape - u Zagrebu.

Kako bi pobjednike vidjela iz što bolje pozicije, Vesna je na "finish" došla dva sata ranije. Ovu utrku obožava, iako o biciklizmu malo zna.

- Prvu trku koju sam gledala bila je preko Biokova u Makarskoj i onda sam se oduševila i sad gledam iako se ne razumijem puno u biciklizam, ali jako dobro ovi spikeri na TV-u to objašnjavaju tako da sam ipak neke stvari skužila, jer kažem Vam jedva čekam da prođu, kaže Vesna Mikac Kuzminski.

A biciklisti su u šest etapa prošli sve krajeve Hrvatske. Prekrasne krajolike, gradove, vidjet će gledatelji u 130 zemalja.

- Mislim da je to najljepša moguća reklama, razglednica Zagreba, a nadamo se da će kroz narednih godinu dana još više prvo javnih, a onda i privatnih zgrada biti obnovljeno i da će ta razglednica biti još ljepša, kaže Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

- Naravno šaljemo prekrasne slike naših gradova diljem svijeta, ali ono što je ključno, potičemo razvoj cikloturizma u našim destinacijama, kaže Petra Škrobot, samoborska gradonačelnica.

No nema svaki sportski događaj jednaku težinu. Ovisi o vrsti sporta, o tome iz koliko zemalja dolaze sportaši, kako je medijski popraćen. Za lokalnu ekonomiju važno je i kada se održava.

- Ako je on izvan one špice turističke sezone, on može imati značajniji utjecaj na lokalnu ekonomiju zbog toga što nemate one sustitucije turista koji bi ionako došli unutar sezone, već imate 'boost' koji se događa izvan sezone, koji onda ima pozitivne efekte na lokalnu ekonomiju, govori Tomislav Globan, Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu.

Kako bi iz svake manifestacije izvukli najviše, potrebna je strategija.

- Ako nam treba percepcija i podizanje imidža države, onda veliko događanje finale Lige prvaka jako zanimljivo, ako želimo raditi na tome da pojačamo dolazak u Lici i Gorskom Kotaru onda možemo vidjeti je li biciklizam taj ili je nešto četvrto, ali je jako zanimljivo da to moramo sagledati na strateški način, poručuje Bruno Blumenschein, stručnjak za sportski marketing.

Potencijala imamo, o nama ovisi koliko ćemo i kako unovčiti ono što nudimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!