Subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije

12.11.2022.

19:37

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/M.Š,/HRT

Energetska neovisnost

Energetska neovisnost

Foto: HTV / HRT

95 milijuna kuna državnih subvencija na raspolaganju je građanima koji u domovima žele preći na obnovljive izvore energije. A u vrijeme velikih poskupljenja, takvih je investicija sve više. S toplijim zimama sve je više sunca, ali i sunčanih elektrana, na sjeveru zemlje.

Pritiskom crvenog gumba tvrtka iz Murskog Središća s proljetnim zrakama sunca ušla je u zelenu eru. Elektranom od 900 kilovata planiraju uštedjeti.

- Mi bi potrebe za električnom energijom sa svojom elejktranom negdje 70 posto prošlogišnjih potreba bi pokrili, ističe poduzetnik iz Murskog Središća Franjo Sobočan.

S obzirom na to da su im troškovi energenata porasli od 200 do 300 posto - u suncu je spas. I kroz tu prizmu gledaju na nove investicije.

- Trenutno smo u izgradnji hale tak da dobivamo novih 1800 kvadrata krova za sljedeću elektranu, dodaje Sobočan.

Obnovljivim izvorima okreće se Međimurska županija. Energetski se obnavljaju zgrade, uz subvencije - postavljaju se elektrane.

- Centar znanja u kojem je 1000 ljudi je na 3 zgrade postavio elektrane. Cijela investicija je bila 100 tisuća eura, povrat za nekoliko godina, kaže međimurski župan Matija Posavec.

Neizvjesna i skupa energetska budućnost mijenja trendove. U velikom hrvatskom proizvođaču fotonaponskih modula kažu - zanimanje je veće i do 40 posto.

- Skratio se rok povrata investicije - ova za fizičke osobe na 5 do 7 godina, kaže Jasmina Novak iz tvrtke Solvis.

Energetski održiv dom i kod sve većeg broja građana. Solarni paneli, dizalica topline - kod obitelji Fištrek.

- Generalno, možemo reći da možemo isključiti 1 od energenata, znači plin ili struju da uštedimo za jednu vrstu energenta, kaže Ivan Fištrek iz Ivanca.

No za to treba imati preduvjete.

- Isplati se ako imate izoliranu kuću, sve to ima preduvjete. Ne možete staviti dizalicu topline ako nemate toplinsku izolaciju kuće, stolariju, dodaje.

Zelenu tranziciju domova subvencionira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 95 milijuna kuna za ugradnju obnovljivih izvora energije. Prijave se primaju od 15. studenog do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!