Stagnacija gospodarske aktivnosti u eurozoni u siječnju

24.01.2023.

12:59

Autor: Hina/E.P.C.

S&P: Gospodarstvo eurozone u siječnju bilježi stagnaciju

S&P: Gospodarstvo eurozone u siječnju bilježi stagnaciju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gospodarska aktivnost u eurozoni u siječnju je stagnirala, nakon šestomjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom uslužnog sektora koji je neutralizirao kontinurani pad u industriji, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,9 bodova u odnosu na prosinac, na 50,2 boda.

Vrijednost od 50 bodova označava stagnaciju aktivnosti, dok rast označavaju vrijednosti iznad 50 bodova. 


- Stabilizacija gospodarstva eurozone na početku godine nadovezuje se na niz naznaka da bi regija mogla izbjeći recesiju, zaključio je glavni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Dodao je kako istraživanje upućuje na zaključak da je pad gospodarske aktivnosti u listopadu dosegnuo dno, a strahovanja zbog situacije na tržištu energije stišala su se u međuvremenu zahvaljujući padu cijena, potpomognutom neuobičajeno blagim temperaturama i izdašnim državnim paketima pomoći.


Williamson je izdvojio ublaženu krizu u nabavnim lancima i otvaranje kineskog gospodarstva koje je pokrenulo val optimizma među poslovnim čelnicima.


Pokretač rasta na početku godine bio je uslužni sektor, posebno IT i usluge u industriji, a naznake stabilizacije pojavile su se i u turizmu, nakon nekoliko mjeseci rasta.


Industrija je u siječnju zabilježila najblaži pad od lipnja prošle godine, primjećuju u S&P Globalu.


Potražnja se smanjila sedmi mjesec zaredom, ali znatno blaže nego sredinom prošle godine, pa su kompanije ublažile tempo realizacije starih narudžbi.

Untoč stišavanju problema u nabavnim lancima i na tržištu energije koji su ublažili porast njihovih troškova, ali prodajne cijene njihovih proizvoda i usluga u siječnju su porasle nešto snažnije nego u prosincu.


- Poziv na oprez podupire činjenica da istraživanje tek nagovješćuje stagnaciju u gospodarstvu eurozone, signalizirajući da ne bi trebalo isključiti ni mogućnost opetovanog pada aktivnosti s obzirom na rast troškova zaduživanja", upozorava Williamson.


Ipak, rezultati su nedvojbeno dobra vijest i upućuju na pretpotavku da bi eventualni pad vjerojatno bio daleko blaži no što se strahovalo i da bi eurozona svakako mogla izbjeći recesiju, poručuje glavni ekonomist S&P Globala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!