09:44 / 23.03.2021.

Autor: M.N./HRT

Standard & Poor's zadržao kreditni rejting Hrvatske

-

-

Foto: - / PIXSELL

Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda. Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije, osobito u okolnostima pandemije bolesti COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima, priopćili su iz Vlade.

- Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske uniije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću, poručio je Andrej Plenković. Podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.  


Stabilno političko okruženje i napredak prema euru


U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.


Očekuje se proračunski deficit od 2,9% BDP-a


S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a. Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane. 


O tome je premijer Plenković dao i izjavu tijekom boravka u Trakošćanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!