Staničić: 2022. bit će rekordna turistička godina po financijskim prihodima

29.11.2022.

19:58

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

 Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka i gotovo 104 milijuna noćenja. U odnosu na lani ostvaren je rast od 37 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima. U odnosu pak na rekordnu 2019., to je 91 posto rezultata u dolascima te 96 posto u noćenjima. Gledajući po odredištima, najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Medulinu.

Hrvatska turistička zajednica ove godine obilježava 30. obljetnicu rada i djelovanja u stvaranju i promicanju identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu, odnosno u pozicioniranju Hrvatske kao globalno prepoznate turističke destinacije.

- Ova godina je odlična turistička godina s obzirom na brojne izazove i vjerujem da je ova godina godina oporavka hrvatskog turizma, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je i kako će, što se tiče financijskih prihoda, ova godina biti rekordna turistička godina.

- Mi smo u jeku priprema za 2023. godinu. Izašli smo s kampanjama koje promoviraju zimsku ponudu s naglaskom na advent, 
promoviramo nautičku ponudu, a doveli smo i blogere influencere iz 10 europskih zemalja. Vjerujem da ćemo kroz te aktivnosti pridonijeti povećanju interesa za RH, rekao je Staničić.

Na pitanje što očekuje od 2023. godine, rekao je kako vjeruje da će biti izazovna i zahtjevna.

- Ali pokazali smo da u ovim složenim vremenima dobrom sinergijom između javnog i privatnog, komunikacijom, kontinuiranim radom možemo računati na uspješnu turističku godinu, ukoliko ne bude značajnih geopolitičkih poremećaja na globalnom planu, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Svečano obilježavanje 30 godina rada i djelovanja Hrvatske turističke zajednice

Večeras je svečano obilježeno 30 godina rada i djelovanja Hrvatske turističke zajednice, nacionalne turističke organizacije koja je osnovana 1992. godine s ciljem stvaranja i promicanja identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu.

Uz brojne turističke djelatnike, osobe iz javnog, društvenog, političkog i sportskog života obilježavanju ove vrijedne godišnjice prisustvuje delegacija Vlade Republike Hrvatske predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem, a događaj je svojim dolaskom uveličao i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora. Okupljene su na samom početku prigodnim govorima pozdravili domaćini, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice te Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

- U proteklih 30 godina Hrvatska turistička zajednica je, zajedno s sustavom turističkih zajednica, bila jedan od temeljnih stupova razvoja modernog hrvatskog turizma. Doprinijeli smo ne samo pozicioniranju Hrvatske na turističkoj karti svijeta, već i u unaprjeđenju sadržaja, kvalitete i jedinstvenosti naših odredišta i destinacija. Dali smo i snažan doprinos u stabilnosti turističkog sektora u kriznim vremenima kojih je u ovih 30 godina bilo itekako puno. S ponosom mogu reći kako danas imamo mrežu predstavništava u 17 zemalja svijeta, kako je naša zemlja iz godine u godinu sve prepoznatljivija turistička destinacija te kao takva važan i cijenjen akter globalnog turističkog sektora. Sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih ljudi i kolega, svih u turizmu, koji su svoj život, svoje vrijeme i svoju ljubav dali hrvatskom turizmu, poručio je, između ostalog, u svom govoru direktor Staničić.

Da je Hrvatska danas među najpoželjnijim destinacijama Europe i svijeta naglasila je i ministrica Brnjac.

- Hrvatska svoj uspjeh temelji na vrijednim i kreativnim ljudima koji su godinama gradili njenu prepoznatljivost na međunarodnom tržištu, kao i svima onima zbog kojih se turisti iz naše zemlje vraćaju s prekrasnim uspomenama. Posebno veseli što 30. obljetnicu velikih postignuća obilježavamo u izuzetno uspješnoj turističkoj godini u kojoj smo ostvarili nove turističke rekorde. U narednom razdoblju pred svima nama je obveza razvijati inovativan i otporan turizam te Hrvatsku brendirati kao kvalitetnu i sigurnu destinaciju održivog turizma, za što je Vlada RH osigurala sve potrebne preduvjete. Čestitam svim djelatnicima HTZ-a kao i članovima Turističkog vijeća i Skupštine HTZ-a ovu veliku obljetnicu te se veselim uspješnom nastavku zajedničkog rada, poručila je Brnjac.

Čestitajući svima u HTZ-u na onome što su učinili za Hrvatsku u 30 godina u njezinoj promociji, brendiranju i globalnoj prepoznatljivosti, premijer Plenković je naglasio da je HTZ pridonio hrvatskom turizmu jer su povezali sve najbolje što Hrvatska ima, promovirajući to u svijetu.

- Fascinantno je da Hrvatska godišnje ugosti i pet puta više turista nego ima stanovnika, i mislim da nema nijedne takve države u svijetu, a važnost turizma se vidi i u BDP-u, ali i u njegovom relativno brzom izlasku iz pandemijske krize i unatoč ratu u Ukrajini, čemu su pomogle i mjere Vlade, ocijenio je Plenković.

- I ulazak u Schengen, o čemu će, kako je kazao, formalna odluka biti 8. prosinca, te u europodručje označio je dobrim za turizam, koji će uz to biti još bolji i bolje pridonijeti hrvatskom gospodarstvu.

Predsjednik sabora Jandroković istaknuo je pak da su u zadnjih 30 godina učinjeni veliki koraci u turizmu i njegovoj globalnoj konkurentnosti.

Jedan od najboljih pokazatelja uspješnosti je i skok s 10 milijuna noćenja prije 30 godina na današnjih više od 100 milijuna noćenja koje turisti tijekom godine ostvare u Hrvatskoj. Dodatna potvrda snage hrvatskog turizma su i rezultati turističkog prometa prema kojima je Hrvatska, s realiziranih 104 milijuna noćenja u dosadašnjem dijelu godine, ostvarila 96 posto rezultata u noćenjima iz rekordne 2019. godine čime se naša zemlja ubraja među destinacije s najbržim oporavkom turizma.

Tijekom večeri dodijeljene su zahvalnice djelatnicima Hrvatske turističke zajednice za dugogodišnji rad, dok su priznanja uručena dugogodišnjim turističkim novinarima za izniman doprinos u medijskom praćenju i promociji hrvatskog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!