Što će Schengen i euro donijeti istarskom turizmu

26.11.2022.

19:35

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Svi obećavaju - cijene će podizati samo u skladu s inflacijom

Svi obećavaju - cijene će podizati samo u skladu s inflacijom

Foto: Dnevnik / HRT

Odluka o proširenju šengenskog prostora Hrvatskoj donosi višestruku korist, pa tako i kada je o turizmu riječ. Višesatna čekanja na graničnim prijelazima postat će prošlost, a uvođenje eura turistima će olakšati boravak u našoj zemlji. Naravno, onima koji se koriste tom valutom, a upravo je takvih najviše. Osobito u Istri.

Na više od 30 stupnjeva na vrhuncu sezone i stotinjak tisuća automobila prođe kroz granične prijelaze u Istri. Da bi nepregledne kolone uskoro trebale biti prošlost, znaju svi koje ovih dana zatječemo na granici.  


- Dobra stvar. Neće biti dugih kolona, bit će slobodan prolazak, komentira turist iz Austrije.


- Prošle sam godine skoro 12 sati putovao od Pule do Kopra... To je bila katastrofa!, kaže turist iz Slovenije.


Neće biti zaustavljanja, pokazivanja dokumenata, ali sigurnost putnika ostaje zajamčena.  


- To znači da ćemo imati kompenzacijske mjere koje će biti "po dubini" gdje ćemo vršiti određene radnje, kaže Loris Kozlevac, načelnik Sektora granične policije PU istarske.


- Jedan dio će raditi prekogranični kriminalitet, dio će raditi na poslovima nezakonitih migracija, dodaje.


Prije sezone bit će dovršeni i radovi na proširenju mosta na Kaštelu, pa će i to ubrzati promet. No drugi most, na susjednom prijelazu Plovaniji, zasad ostaje isti.


- Mi smo se svi nadali da će ti mostovi biti riješeni jer dva kampera i jedan bicikl ne mogu proći. To su nemogući uvjeti, kaže Urban Cerar, vlasnik hotela u Plovaniji.


Osim smanjivanja gužvi, turiste bi trebalo razveseliti i uvođenje eura. Barem njih 90 %, koliko ih u Istru dolazi iz zemalja s tom valutom.


- Gosti koji dolaze na dnevnoj bazi ili samo preko vikenda ne mijenjaju novac, tako da će nama to puno olakšati jer prije smo ih morali slati na mjenjačnice, a sada ćemo svi imati istu valutu, kaže Federica Ukušić, vlasnica kampa u Funtani.


Dok uklanjanje graničnih kontrola Austrijanku Moniku posebno veseli jer će češće dolaziti u Istru, uvođenjem eura - nije oduševljena. 


- Meni uvođenje eura u Hrvatskoj nije nimalo zanimljivo jer cijene će sigurno skočiti, sve će poskupjeti, kaže.


- Tu moramo biti vrlo oprezni zato što smo s nekim cijenama prilično na gornjoj granici i mislim da će onda u trenutku imati lakši izračun i komparaciju o tome što je kod njih doma i što se plaća kod nas, napominje direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.


Svi obećavaju - cijene će podizati samo u skladu s inflacijom. A i to već nije malo. No ako prate kvalitetu usluge - nitko neće zamjeriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!