Apokaliptični prizori porušenih stabala u spačvanskoj šumi

11.08.2023.

19:36

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/IMS/HRT

Nakon dva olujna nevremena koja su u srpnju poharala istok Slavonije, vizura spačvanske šume potpuno se promijenila. Od 140 milijuna eura, koliko se procjenjuje da će Hrvatske šume imati štete, 80 posto odnosi se na područje Uprave šuma Vinkovci.

Pogođene su sve šumarije, a najveće gubitke ima Šumarija Otok. Razoran vjetar povaljao je šumu staru više od 100 godina, a pred šumarima je sad golem posao. Sanacija terena trajat će najmanje dvije do tri godine.


Udare razornog vjetra nije preživio ni stoljetni hrast orijaš.

Anto Glavaš, upravitelj šumarije u Mikanovcima, ističe nevjerojatnu olujnu snagu koja hrastove stare 120 do 140 godina prelomi napola.

- Možete zamisliti kakav je zvuk nastao kad je puknuo stogodišnji hrast, kaže Dario Tomašević, djelatnik u šumariji Grada Otoka.

U spačvanskoj šumi apokaliptični prizori porušenih stabala iščupanih iz zemlje. Vizura šume potpuno se promijenila. 

- Po prvim nekim procjenama porušeno je oko 800 000 kubika, a sada vidimo da će to biti preko dva milijuna kubika. Uprava šuma Vinkovci godišnje posiječe oko 450 000, a ovo je više od četverogodišnje ukupne sječe Uprave šuma Vinkovci, navodi Darko Posarić, rukovoditelj odjela za proizvodnju Uprave šuma Vinkovci.

Na terenu su sjekači i šumarski radnici koji saniraju štetu. Uklanjaju srušena debla, čiste šumske putove.  

- Pokušavamo izvući što kvalitetniju drvnu masu iz porušenih stabala, objašnjava Ivan Kolakušić, djelatnik u šumariji Mikanovci.

- Stabla koja su pala preko žice moramo prerezati, osloboditi da poslije drugi radnici mogu žicu popraviti, kaže djelatnik u šumariji Grada Otoka Mate Čolaković

Čišćenje šume nakon oluje iznimno je opasan posao. Glavaš upozorava - opreza nikad dosta.

Oluja ovakvih razmjera na tako velikom području nije zabilježena više od 250 godina i zato će sanacija šume trajati godinama. A mnogo dulje njezina obnova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!