22:19 / 13.03.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Stižu perive maske domaće proizvodnje

-

-

Foto: - / -

Maske su pamučne, višekratne, perive - provjereno najmanje 50 puta. A proizvodna cijena samo desetak kuna. I to domaća proizvodnja u ionako zamrloj tekstilnoj industriji.
Splitska Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES jutros je počela proizvoditi zaštitne maske za lice. Potražnja je velika. Prije početka proizvodnje naručeno je više od 10.000 komada. U DES-u šivanje maski planiraju staviti u stalnu proizvodnju.

Izrađivat će se bijele, zelene i modre maske. Pamučne su, višekratne, perive - provjereno najmanje 50 puta.

- Napravili smo proizvod koji je periv u perilici na 95°C (bijele, op.a.) i na od 65°C do 95°C (u boji, op.a.). Išli smo na neke osnovne boje tako da onako to bude sve skupa zgodno, materijal je 100% pamuk, šta je isto strašno bitno i mislim da se one više puta koriste i da su izdržljive. Cijeli pogon DES-ove konfekcije prekinuo je sve druge poslove zbog šivanja maski. Gospođi Heleni treba pet minuta za jednu, objasnila je voditeljica PJ konfekcije DES-a Mia Perdić Lukačević.

- Nadamo se da neće doći do tolike potrebe, da će ostati negdje u skladištu i da neće nikome trebati, To radimo u toj želji, optimistična je radnica DES-a Helena Bosančić.

- I mi smo u ovim nesretnim okolnostima zapravo sad promislili da bi maska mogla postati naš, uz zastave, jedan od strateških proizvoda. Danas do 11 sati smo imali narudžbe za 12.000 komada,  a dnevno možemo napraviti 2000-2500, rekla je ravnateljica DES-a Edita Maretić Dimlić.

Prvih 500 komada prodavat će se u županijskim ljekarnama. Proizvodna je cijena desetak kuna. Nestašica zaštitnih maski, koje su uvožene iz Kine, i ova brza reakcija DES-ovaca upozorava i na problem zamrle tekstilne industrije u nas, te općenito -  važnost proizvodnje u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!