Što donosi Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?

08.12.2022.

19:43

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Proizvodnja u DOK-ING-u

Proizvodnja u DOK-ING-u

Foto: HTV / HRT

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak između Hrvatske i Sjedinjenih Država našim tvrtkama olakšat će poslovanje na najvećem svjetskom tržištu, a američkim ulaganja u brojne projekte u našoj zemlji. 


Roboti tvrtke DOK-ING izvoze se na sve strane svijeta, a jedan od najvažnijih poslovnih partnera je američka vojska. Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja Hrvatske i SAD-a umnogome će im olakšati poslovanje.  


- Mislimo da će nam to i neka druga tržišta ostati otvorena, omogućiti lakšu isporuku robe, i jasno tijek novca koji će nam biti puno brži i jednostavniji, ističe Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a.


Hrvatskim i američkim tvrtkama omogućit će uštede na porezima, olakšati ulaganja te ih administrativno rasteretiti.


- To će posebno značiti našim izvoznicima, mladim IT kompanijama koje tek kreću na američko tržište kojima je ovo opterećenje doista bilo velika prepreka za poslovanje, smatra Andreja Doko Jelušić iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.


Velike promjene donosi i uvođenje eura te ulazak u Schengen. 


- Pitanje je hoćemo li znati iskoristiti da nam bude pozitivno, a ne negativno. Znamo da ulazak u šengenski prostor širom otvara vrata mladim ljudima da odlaze iz Hrvatske i moramo vidjeti kako ćemo ih zadržati, upozorava Hrvoje Josip Balen, HUP, Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti.


Dok im se na inozemnim tržištima vrata otvaraju, na domaćim tvrtkama koje su iznimno dobro poslovale u ovoj godini uvodi se porez na ekstradobit. Koliko će im to poremetiti planove?


Predsjednik Uprave SPAN-a Nikola Dujmović kaže da živimo u jednoj od država u kojima je najveće porezno opterećenje. Kad to sve preživite pa vas još opterete, onda niste sretni, ističe.


Ovaj sporazum važan je i za umirovljenike, naše povratnike iz SAD-a. Ugovorom se, naime, usklađuju pravila američkog i hrvatskog mirovinskog i poreznog sustava.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!