Stočari odustaju od mlijeka i okreću se sustavu "krava-tele"

15.06.2022.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Problemi s proizvodnjom mlijeka zbog velikih cijena plavog dizela

Problemi s proizvodnjom mlijeka zbog velikih cijena plavog dizela

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog enormnog poskupljenja plavog dizela čija je cijena sada trostruko veća od otkupne cijene mlijeka - farme muznih krava posluju s gubitkom. Od mlijeka mnogi odustaju pa i požeško-slavonski stočari. Okreću se sustavu "krava - tele" koji im zbog solidne cijene mesa jamči sigurnost. 

U hladu bagrema, nakon zelene ispaše - muzne simentalke obitelji Kovačević, odmaraju. U stajama nikad manje od šezdeset krava. Sada ih rasprodaju, a proizvodnju smanjuju.

- Zadnji mjesec je cijena bila 3 kune i 18 lipa, proizvedemo negdje oko 600 litara svaki dan, kamion dolazi svaki drugi dan, kaže Damir Kovačević iz Poloja. 

Damirov otac Mato, veteran u stočarskoj proizvodnji, ovako teška vremena u mljekarskom sektoru - ne pamti.

- Prošle je godine plavi dizel bio u ovo doba tri kune, sad je 9 i pol. Hajdemo uzeti matematiku, lani sam dobivao dvije i pol do 3 kune isto koliko dobijem i sad za mlijeko, a plavi je otišao koliko puta?!, ističe Mato Kovačević

Prodali su rasplodnog bika, teška srca smanjili broj krava. S mlijekom su naravno na gubitku pa se pokrivaju s tovom i ratarskom proizvodnjom. 

- Cijena krava sad je bila top 15 kuna kilogram za debelu kravu, bikovi 21 kuna, sad je to malo palo. kunu, dvije, ali opet je solidno, dodaje Damir. 

Ovdje u Vetovu, donedavno je bila najveća farma muznih krava u Zlatnoj dolini. 

- Tu oko nas uvijek je bilo najmanje 150 muznih krava, danas vidimo - one su u tovu, govori Željko Strapač iz Vetova. 

Što se dogodilo? 

- Pa gledajte, nije išlo, ne ide to s proizvodnjom mlijeka, morali smo pribjeći drugim metodama, "krava-tele" ili proizvodnji mesa, odgovara. 

I ova je stočarska obitelj ulagala u staje, strojeve, najbolja grla kako bi djecu zadržali na selu, osigurali im budućnost u proizvodnji koja je u poljoprivredi znamo - jedna od najtežih. Od mlijeka kažu - nisu zauvijek odustali.

Stane li država čvrsto uz domaću proizvodnju brzim i učinkovitim mjerama - muzne će krave vratiti na vezove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!