Dubravka Asić iz Bapske odrasla je na farmi svojih roditelja, gdje je od malih nogu pomagala brinuti se o životinjama. Danas ima vlastitu farmu i siranu koju je sama opremila. Godišnje proizvede više od tri i pol tone sira, a mlada stočarica osvojila je hrvatske stolove i medalje. Iza ove Sremice puno je rada, odricanja i upornosti da izgura i unaprijedi obiteljsku priču.
Obiteljska tradicija pretočena u uspjeh
Čim zora svane, Dubravka uskače u gumene čizme i odlazi nahraniti ovce uz koje je od djetinjstva.
- Dok su se druga djeca igrala ja i brat smo stalno išli nakon škole raditi. To je doslovno obilježilo naše djetinjstvo, rekla je
Dubravka Asić, proizvođačica sira iz Bapske.
Obiteljski posao je nastavila. 27-godišnja stočarica danas je vlasnica farme s 400 ovaca pasmine Lakon.
- Na to smo se odlučili jer imaju puno mlijeka pa smo gledali na što veću proizvodnju sira, pojasnila je Asić.
Ovce svaki dan vrijedno rade kako bi proizvele mlijeko za njezin sir koji je već pokupio brojne medalje.
- Proizvedemo oko tri i pol tone sira u jednoj godini. Plasiramo ga u Istru, Dalmaciju, Kvarner, Zagreb. Znači svugde i svi Pažani ga hvale, a hvale ga i Istrijani, istaknula je Asić.
Od mlijeka do medalja – izazovi i snovi mlade sirarke
Učila je Dubravka Asić korak po korak kako od domaćeg mlijeka napraviti gastronomski dragulj koji je odlična okusa.
Iza ove mlade Sremice mnogo je odricanja ali i upornosti. Najveći joj je problem manjak zemlje.
- Doslovno se sve kupuje. Mi hrane nemamo, imamo 14 ha zemlje, s tim da je od 14 ha samo 3 ha pašnjaka, a 400 ovaca. Malo je to, kazala je Asić.
Svoju budućnost vidi u Bapskoj na farmi koju bi rado proširila i otvorila kušaonicu. Želja joj je očuvati tradiciju i od nje živjeti.