Suša stvorila velike probleme ovčarima

14.10.2022.

07:00

Autor: Nikolina gerek/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Suša stvorila probleme ovčarima

Suša stvorila probleme ovčarima

Foto: HTV / HRT

Suša je stvorila velike probleme i ovčarima. Najveći krčki ovčarski OPG na godinu proizvede pet i pol tona sira. I dok im je prošla godina, unatoč pandemiji, bila dobra, ove godine zbrajaju štetu zbog suše. No nadaju se da će se ovce do mužnje stići oporaviti, a oni ustrajati u kvaliteti sira. 


I ljeti i zimi, četiristotinjak ovaca obitelji Mrakovčić slobodno šeće pašnjacima najsunčanije strane otoka Krka. Sve o ovcama naučili su od predaka, a OPG i siranu osnovali su prije tridesetak godina. No zbog sušnog ljeta, ovo im je prva godina za koju misle da će im biti kritična.

- Mi inače ne dodajemo krmu, suho sijeno preko ljeta, nego samo drugi i treći mjesec kad je vegetacija loša. Ja ne pamtim u mojoj povijest da sam morao ovoliko dodavati i vode i hrane, govori Mirjenko Mrakovčić, vlasnik OPG-a, Kornić, Krk.

Uobičajeno ovce potroše kubik vode na dan i do dvanaest bala sijena. 

- I vidi se da ovce baš i nisu u najboljoj kondiciji, da su malo smršavile. Dobro, sada se i ne vidi zbog vune, ali kada biste ih ošišali, gladne jame bi se vidjele. Pasu travu, jedu mlade listove od maslina, kupine, sve što nađu, a lovor im je najslađi, rekao je Marko Mrakovčić, OPG, Kornić, Krk.

Pa se svi nadaju da će se do mužnje ovce oporaviti.

- Isključivo muzemo ovcu na vegetaciji, ne dodajemo ništa, zbog toga je i naše mlijeko, odnosno sir kvalitetan, naglašava Mirjenko.

Jer oni su osmerostruki šampioni Hrvatske i regije. U okusima njihovih sireva - zelenom i črnom bodulu, običnom i magrižu, uživa se na svim kontinentima. Čak su oplemenili ponudu na kućnom pragu maslinovim uljem i slatkim delicijama.

- Jedan mjesec bolje, jedan slabije, nešto se dobije poticaja od županije, nešto smo dobili iz europskih fondova. Imamo mušterije već nekih 20 godina, istaknula je Vesna Mrakovčić, vlasnica OPG-a, Kornić, Krk.

- Ovaj sir dobro miriše, uzimamo ga kući, kao i ulje koje je baš ukusno, rekla je Angelica Host, gošća iz Njemačke.

Dobre rezultate kvare im divlje svinje i čagljevi koji svake godine ubiju dvadesetak ovaca.

- Što ja znam, dvojica sad prodaju ovce, nema više budućnosti ako se divlje svinje i čagljevi ne maknu s otoka Krka, naglasio je Mirjenko.

Jer ovi skromni OPG-ovci žele održati visoku kvalitetu svojih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!