Susreti u Davosu: Plenković s Vučićem, predsjednikom uprave Applea, na dva panela

08:19 / 21.01.2020.

Autor: I.H./M.M./HRT

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na jubilarnom, 50. Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Tijekom boravka sudjelovat će u tri rasprave.
U švicarskom gradu Davosu održava se Svjetski gospodarski forum. Na jubilarnom 50. sastanku okupilo se oko 3.000 najmoćnijih ljudi iz svijeta politike i gospodarstva.

Na skupu sudjeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je održao niz bilateralnih sastanaka, a susreo se i s predsjednikom Uprave Applea Timom Cookom.

Doznajte postoji li mogućnost jače suradnje Hrvatske s jednim od najpoznatijih svjetskih brendova.


Plenković: Tijekom predsjedanja fokus na jugoistoku Europe

Premijer Plenković rekao je da je dobro da Hrvatska tijekom svog predsjedanja EU-om stavlja fokus na države jugoistoka Europe jer proces približavanja tih zemalja nije prioritetan za Europsku uniju pored toliko drugih važnih tema.

U sklopu summita Plenković je, zajedno s brojnim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, sudjelovao u radu dva panela na teme "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", te održao niz bilateralnih sastanaka.

- Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe uz ovoliko drugih važnih tema, rekao je Plenković hrvatskim novinarima.

Naveo je neke od  tih tema.

- Da je netko drugi sada predsjedajući, sumnjam da bi ta tema (jugoistok Europe) bila aktualna. Dakle imate i završetak brexita, nove ugovorne odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, sedmogodišnji proračun koji se treba usvojiti, konferenciju o budućnosti Europe, veliki paket zelenoga plana, istaknuo je hrvatski premijer.

WEF je odlična prilika za razgovor sa šefovima država i vlada, čelnicima međunarodnih organizacija i financijskih institucija, te velikih kompanija koje su zainteresirane za suradnju, rekao je.

Ocijenio je da je za vrijeme predsjedanja važno dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s Europskom unijom. Izrazio je nadu u uspjeh zagrebačkog sastanka u proljeće.

- Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. To je prigoda za, ja se nadam, deblokadu ove situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da napravimo korak dalje i praktički u Zagrebu zacrtamo buduće odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u našem susjedstvu, rekao je.

Fokus summita

U fokusu ovogodišnjeg summita su klimatske promjene, usporavanje gospodarskog rasta, trgovinski ratovi te napetosti na Bliskom Istoku.

Jedan od glavnih aktora je američki predsjednik Donald Trump koji je nakon godinu dana pauze opet došao u Davos. U svom govoru istaknuo je ekonomska postignuća u svom mandatu te dobrobit za radnike i obitelji poručivši da su "radnici na prvom mjestu". Komentirao je i ekološke teme pozivajući na optimizam i odbacivanje apokaliptičnih proročanstava.

- Ovo nije vrijeme za pesimizam, već za optimizam. Ovo je vrijeme za ogromnu nadu i djelovanje. Moramo odbaciti vječne proroke propasti i prognoze apokalipse - rekao je Trump, što je možda kritika na račun Grete Thunberg.

Mlada Švedska ekološka aktivistica također je održala govor u Davosu, te je pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade.

Sudionici summita ne mogu pobjeći ni od kritika. Mnogi će reći kako je cinično da o globalnoj nejednakosti i zaštiti okoliša govore oni koji u Davos dolaze u skupim automobilima, skupim zrakoplovima, te koji za sudjelovanje na konferenciji izdvajaju i do nekoliko stotina tisuća dolara. Hrvatski premijer Plenković sudjelovao je na dva panela. Jedan je posvećen dijalogu sa državama jugoistoka Europe, što Plenković smatra izvrsnom prilikom za razgovor s šefovima državcama i vlada koje su zainteresirane za suradnju s RH. Naglasio je kako su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhukoji će se u svibnju održati u Zagrebu, to je i prilika za deblokadu situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da se napravi korak dalje i zacrtaju budući odnosi za svim državama u susjedstvu.

Na drugom panelu sudjelovalo je nekoliko čelnika država srednje i istočne Europe, govorilo se o gospodarskom rastu, među ostalim.

Premijer danas i sutra održatt će brojne sastanke. Ranije tijekom dana se sastao sa srbijanskim predsjenikom Aleksandrom Vučićem, Plenković kaže da se oni često susreću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!