17:32 / 08.08.2019.

Autor: HRT

Sve manje izgleda da se ceste završe prije izgradnje Pelješkog mosta

Radovi na Pelješkom mostu (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Radovi na Pelješkom mostu (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ono što se u početku spominjalo u šali, a to je da će se Pelješki most izgraditi prije pristupnih cesta, sada bi, uz ovoliku količinu žalbi, moglo postati realnost.
Novi problemi s projektom izgradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu! Kad se prije desetak dana činilo da su izvođači napokon odabrani, jedan od ponuditelja ponovno je uložio žalbu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave potvrdila je da je riječ o austrijskom Strabagu koji se žalio na odabir grčkog Avaxa za izvođača radova na gradnji južnoga dijela pristupnih cesta.

U Strabagu smatraju da elementi ponude grčke tvrtke nisu u skladu s uvjetima natječaja. Iz Komisije za kontrolu postupaka javne nabave potvrđuju da su jučer zaprimili žalbu.

- Žalba će nakon očitovanja svih stranaka u postupku biti riješena u zakonom propisanom roku ili, nadamo se, možda čak i prije. Zakonom propisan rok je 30 dana - kaže Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Strabag se dosad žalio u sva tri postupka u kojima nije dobio posao, a neslužbeno se može čuti da bi se žaliti mogli i Grci, i to vezano za dionicu Duboka-Sparagovići, gdje je odabrani izvođač Strabag.

- Svi smo frustrirani, i ja osobno, zbog svih tih dugotrajnih postupaka. Zakon o javnoj nabavi, u fazi raspisivanja natječaja, žalba na dokumentaciju, pa nakon toga žalba na odabir, pa tužbe Upravnom sudu, sve su to stvari na koje ministar i politika ne mogu utjecati - rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture 29. srpnja 2019.

Jedna od Strabagovih žalbi odnosila se i na kinesku kompaniju CRBC, koja gradi Pelješki most. Ta im žalba nije prošla, a ako se pita ljude na području Dubrovačko-neretvanske županije, i dobro da nije. Kinezi, kažu nam neki mještani, rade "punom parom".

Ono što se u početku spominjalo u šali, a to je da će se Pelješki most izgraditi prije pristupnih cesta, sada bi, uz ovoliku količinu žalbi, moglo postati realnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!