Sve više stranih radnika kojih će trebati još više

19.06.2023.

07:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/P.F./HRT

Strani radnici nadomještaju nedostatak domaćih

Strani radnici nadomještaju nedostatak domaćih

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je sve više stranih radnika, posebno na obali, gdje bi se turistička sezona bez njih teško odradila. I na dubrovačkom području sve je više radnika, ne samo iz susjednih nego i iz dalekih zemalja, poput Nepala. Očekuje se da će Hrvatska u idućim godinama trebati još više stranih radnika, zbog čega su sve glasniji pozivi da se uvoz radne snage dodatno regulira.

Jonathan je jedan od četvero Filipinaca koji Dubrovčanima od siječnja raznose poštu.

- Prije nego što sam došao ovamo, radio sam u Kataru, kao vozač limuzine. Moji su prijatelji već radili ovdje i čuo sam mnogo toga dobrog o Hrvatskoj i ljudima ovdje, rekao je Jonathan Junio, Filipini.

Od početka godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izdano je oko 6000 radnih dozvola, najviše za državljane susjednih zemalja, ali sve više i za državljane Filipina, Nepala i Indije, koji su postali prijeko potrebna radna snaga u turističkoj sezoni.

- Očito je da na tržištu nedostaje radnika. Srećom, pripremili smo se za ovu sezonu. Većina je domaćih radnika, a ima ih i iz susjednih zemalja, poput BiH i Crne Gore. Imamo i radnike iz Nepala, Indije, Filipina, koji osiguravaju raznovrsnost naše ponude, istaknuo je Ugur Yeni, šef recepcije u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

- Radio sam u Dubaiju, Kataru, Omanu i na Maldivima. Ovo je peta zemlja u kojoj radim i lijepo mi je ovdje, izjavio je Pratap Koirala, Nepal.

Radne dozvole za strane državljane tražene su tijekom cijele godine, ne samo za turističke poslove nego i u građevini.

- Četiri i pol godine sam ovdje, dobro mi je ovdje za posao i sve. Došao da raditi sve mi je u redu, i s ljudima i s firmama, naveo je Daut Bajrami, Kosovo.

Hrvati odlaze, a stižu radnici s Istoka


Hrvati odlaze u ostale zemlje Europske unije, a u Hrvatsku sve više stižu radnici s Istoka, koji, nakon što steknu određene kvalifikacije, često odlaze dalje na Zapad. U Hrvatskoj gospodarskoj komori, stoga, smatraju da je potrebno posebnim strategijama regulirati tržište rada.

- Zapravo sve skupa dovodi do nekakve, ja bih rekla, devastacije kvalitete našeg turizma. Pa sad da se ne bi taj trend, koji smo zapazili, ove godine nastavio mislim da bi trebali preuzeti stvari u svoje ruke, na neki način upravljati situacijom, to jest, posložiti igru, odrediti pravila igre, naglasila je Nikolina Trojić, predsjednica HGK - Županijske komore Dubrovnik.

Osim strategije upravljanja uvoznom radnom snagom, pomogla bi i promišljanja o tome kako domaće radnike zadržati u Hrvatskoj.

Što treba učiniti da radnika ne nedostaje?


Uoči turističke sezone predviđalo se da će nam trebati oko 60.000 radnika, od kojih će se samo jedna trećina, prema očekivanjima poslodavaca, moći pronaći u Hrvatskoj. Taj bi problem u idućim sezonama mogao postati još izraženiji budući da se na njega godinama upozorava.

Što se konkretno dosad napravilo i što se tek treba učiniti? Naime, već idućih godina nedostatak radnika mogao bi opasno početi ugrožavati naš turizam. Na ta i neka druga pitanja odgovorio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić s kojim je razgovarala novinarka HRT-a Ana Bralić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!