Švicarska za spašavanje Credit Suissea osigurala 260 mlrd. franaka

20.03.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Sanja Gvozdanović/T.V./Dnevnik/HRT

 Credit Suisse

Credit Suisse

Foto: Michael Derrer Fuchs / Shutterstock.com

U prvim minutama trgovanja na europskim burzama dionica posrnule banke Credit Suisse izgubila je više od 60 posto vrijednosti, a pala je i dionica njezina vjerojatno novog vlasnika - UBS-a. UBS je objavio da će za Credit Suisse platiti gotovo 3 i pol milijarde dolara, dok su švicarska vlada i središnja banka osigurale 260 milijardi švicarskih franaka potpore za obje banke. Taj iznos odgovara trećini švicarskog BDP-a. Spajanje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na globalnom bankarskom tržištu.


Dan nakon što je propast švicarske banke Credit Suisse spriječena zahvaljujući pristanku konkurentske, najveće švicarske banke UBS da je kupi, europski bankarski sektor na burzama trpi gubitke, na azijskim burzama cijene dionica su pale, ulagači strahuju od bankarske krize.

- Tržište pozorno prati koja bi još banka mogla imati problema. Najvrednija valuta u bankarstvu je povjerenje i ako je ono imalo narušeno, to stvara nelagodu. Financijsku krizu kakva je bila 2008. ne bismo preživjeli, rekao je Robert Halver, voditelj analize tržišta kapitala, Baader Bank.

UBS je pristao za Credit Suisse platiti malo više od 3 milijarde eura i preuzeti oko 5 milijardi gubitaka banke. Švicarska središnja banka likvidnosti spojenih banaka pridonijet će sa 101 milijardom eura, a savezna vlada daje jamstvo za gubitak od najviše devet milijardi eura za jasno definirani dio portfelja.

- Spajanje UBS-a i Credit Suissea bit će obavljeno uz sva znanja i vještine dostupne u švicarskom financijskom središtu, sposobnost organizacije da služi našim klijentima bit će poboljšana, a naše mogućnosti ojačane, kaže Colm Kelleher, predsjednik UBS-a.

- Sretni smo jer imamo rješenje koje, uvjeren sam, donosi održivu stabilnost i sigurnost za naše klijente, zaposlenike, financijska tržišta i Švicarsku, poručio je Axel Lehmann, predsjednik Credit Suissea.

Nakon kolapsa dviju regionalnih američkih banaka i problema s Credit Suisseom, jednim od najvećih zajmodavaca u Europi, središnje banke od Amerike do Japana u koordiniranoj akciji za povećanje likvidnosti tržišta. Novim mjerama namjeravaju staviti na raspolaganje dodatnu gotovinu i tako osigurati nesmetan nastavak financijskih transakcija.

- Poslale su jasnu poruku da će stabilizirati bankarski sustav. Mislim da će to vratiti povjerenje, ističe Thomas Hartmann-Wendels, stručnjak za bankarstvo.

Europska središnja banka spremna je banke eurozone podržati kreditima bude li potrebno. Spašavanje Credit Suissea smatra važnim za smirivanje tržišta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!