Švicarski sud operateru Sjevernog toka 2 produljio rok za sređivanje financija

28.12.2022.

14:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Foto: - / Shutterstock

Švicarski sud odobrio je kompaniji koja upravlja plinovodom Sjeverni tok 2 u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma još pola godine za sređivanje financija i povrat dugova, ponovo odgodivši njezin stečaj.

Švicarski sud produljio je moratorij već u svibnju ove godine, a imenovao je i stečajnog upravitelja koji je sada ponovo zatražio produljenje.

Sud je prihvatio njegov zahtjev, a moratorij istječe 10. srpnja iduće godine.

Moratorij se obično odobrava kada su tekući troškovi poduzeća pokriveni i postoji mogućnost restrukturiranja ili nagodbe sa zajmodavcima, objasnila je agencija dpa.

U Nord Streamu 2 radi još 40 zaposlenika na tehničkim i administrativnim poslovima, a troškove pokriva većinski vlasnik, ruski proizvođač plina Gazprom.

Sjedište je Nord Stream 2 u Švicarskoj, a uz Gazprom, njegovi su dioničari i njemački Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE, prema podacima na internetskoj stranici kompanije.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke ruskog plina preko Baltičkog mora do Njemačke i završen je krajem prošle godine, ali njemačka vlada zamrznula je u veljači postupak izdavanja dozvole zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, podsjeća dpa.

Krajem rujna Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 teško su oštećeni u eksploziji. Europske vlade posumnjale su u sabotažu i pokrenule su istragu, ali rezultat nije objavljen zbog, kako su poručile Danska, Norveška i Njemačka, nacionalne sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!