Švicarska dala Sjevernom toku 2 više vremena za sređivanje financija

13.05.2022.

13:19

Autor: I.Z./HRT/Hina

Švicarska dala Sjevernom toku 2 više vremena za sređivanje financija

Švicarska dala Sjevernom toku 2 više vremena za sređivanje financija

Foto: - / Shutterstock

Švicarska je operateru plinovoda Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu, produljila rok za sređivanje financija, odgodivši pokretanje stečaja.

Sjeverni tok 2, sa sjedištem u švicarskom kantonu Zug, osigurao je na sudu moratorij na povrat dugova, pokazala je jučer objava u Švicarskom službenom glasniku trgovine (SHAB).

Švicarske vlasti priopćile su da je kompanija zbog sankcija zapala u velike financijske teškoće, dodajući da je bankrot mogao biti objavljen već u ožujku. Stotinjak njezinih zaposlenika u Zugu već je otpušteno.

Sud je kompaniji dodijelio stečajnog upravitelja.

Nord Stream 2 AG u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma, a njegovi su dioničari i njemačka Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE, prema podacima na internetskoj stranici kompanije.

SAD je operatoru plinovoda uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu i njegovo je poslovanje u Europi blokirano.

Plinovod je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu i dovršen je prošle godine, ali je njemačka vlada zbog rata u Ukrajini na neodređeno vrijeme obustavila postupak izdavanja dozvole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!