15:26 / 22.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Svjetska banka: Gospodarski snažno pogođen Zapadni Balkan

Foto: ilustracija, HRT

Foto: ilustracija, HRT

Foto: - / HRT

Njteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, a najmanje Srbija, BiH i Sjeverna Makedonija.
Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto. Najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, a najmanje Srbija, BiH i Sjeverna Makedonija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Redoviti ekonomski izvještaj (RER) Svjetske banke korigirao je procjene koje su iznesene u travnju, imajući u vidu novi val pandemije i posljedice koje je ranije bilo nemoguće predvidjeti. Prognoze pada BDP-a sada su u prosjeku lošije za 1,7 posto, no velike su razlike među državama. Za Crnu Goru negativna stopa BDP-a procjenjuje se na čak 12,4 posto, dok je za Srbiju i BiH ona 3 odnosno 3,2 posto.

Loše prognoze za Crnu Goru donekle ublažavaju procjene kako će se ta zemlja među svim zapadnobalkanskim državama 2021. godine najbrže oporaviti pa joj u Svjetskoj banci predviđaju stopu rasta BDP-a od 6,9 posto. Prognoze za iduću godinu optimistične su i za Albaniju, koja bi mogla zabilježiti rast BDP-a od 5 posto, dok je za ostale zemlje regije ta stopa projicirana u rasponu od 3 do 3,7 posto.

Ugašeno 139 radnih mjesta, 300 tisuća siromašnih

Pandemija je posebne izazove prouzročila na tržištu rada u ovoj regiji, ugrožavajući ukupni gospodarski napredak koji je do sada postignut. Svjetska banka upozorava kako je tijekom prvih šest mjeseci ove godine u regiji ugašeno čak 139 tisuća radnih mjesta. Procjena je kako je dodatnih 300 tisuća ljudi na zapadnom Balkanu u tom razdoblju postalo siromašno. 

Na te izazove vlade država regije odgovaraju suočene s fiskalnim deficitom, jer dok prihodi od potreza padaju one moraju izdvajati sve više novca da bi ublažile ekonomsko usporavanje. Uz neizvjestan kraj ekonomske krize vjerojatno je da će pritisak na tržišta rada i prihod potrajati još nekoliko narednih mjeseci, stoji u analizi Svjetske banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!