Svjetska trgovina vjerojatno usporila u drugom tromjesečju

23.08.2022.

18:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Pad burze

Pad burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska robna razmjena vjerojatno je usporila u drugom tromjesečju pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim dijelovima i zračnog prijevoza tereta, pokazalo je u utorak izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U prvom tromjesečju obujam trgovine porastao je 3,2 posto, nakon 5,7-postotnog rasta na kraju prošle godine, napominje WTO, istaknuvši da su razmjenu zakočili rat u Ukrajini i stroge mjere suzbijanja COVID-a u Kini.

U lipnju barometar razmjene koji pokazuje njezino kretanje u odnosu na dugoročni trend iznosio je 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u ožujku, signalizirajući stabilnu trgovinu, budući da je negativan utjecaj rata neutraliziralo ublažavanje koronamjera u proljetnom tromjesečju.

Vrijednost barometra niža je ipak od indeksa koji mjeri obujam razmjene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio u razdoblju od travnja do lipnja, napominje WTO.

Indeks novih izvoznih narudžbi blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim dijelovima i elektroničkim komponentama. Slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa zračnog prijevoza tereta.

Najviše je pak porastao indeks koji mjeri kontejnerski prijevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka, primjećuje WTO.

Rast trgovine na početku godine u skladu je s prognozom iz travnja prema kojoj bi razmjena u 2022. trebala porasti 3,0 posto, dodaju, ukazavši ipak na neizvjesnost koju stvaraju rat, pojačani inflatorni pritisci i očekivano zaoštravanje monetarne politike u razvijenim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!