14:23 / 17.03.2022.

Autor: Dobo jutro, Hrvtaska

Svjetski tjedan novca

Financijska pismenost

Financijska pismenost

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pred nama je Svjetski tjedan novca, događaj koji za cilj ima podizanje razine financijske pismenosti te financijske uključenosti.

Josip Pintarić

Josip Pintarić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Organizira ga OECD, organizacija za ekonomsku suradnju, tako da pozove sve institucije u određenoj državi koje na neki način mogu doprinijeti podizanju razine financijske pismenosti, da kreiraju određene aktivnosti i projekte kroz cijelu godinu, no, najintenzivniji su u tom Tjednu novca, koji je ove godine od 21. do 27. ožujka., govori Josip Pintarić iz HNB-a.

Hrvatske institucije koje su važne u procesu financijskog opismenjavanja građana, objašnjava Pintarić, su sve one koje na neki način u tome mogu dati svoj doprinos. 

- To su Ministarstvo financija kao koordinator, Ministarstvo obrazovanja, Agencija za obrazovanje, Hrvatska Narodna Banka, HGK, HANFA, Udruženje bankara, Udruženje osiguravajućih društava, predstavnici neprofitnog sektori, i mnogi drugi, govori.

Tjedan novca je važan, ističe, jer u prvi plan stavlja važne teme financijske pismenosti te financijske uključenosti. 

- Ima koristi za građane jer mogu sudjelovati u većem broju aktivnosti, naučiti i podići svoju razinu znanja o financijama. Za sve one koji organiziraju takva događanja, znači da mogu vidjeti kako ostali rade i što se događa u svijetu. Možete svoje buduće projekte planirati prema tome, govori.

Ove godine obilježava se 10. jubilarni Tjedan novca, a ovogodišnja krilatica je „Build your future, be smart about your money“ – izgradi svoju budućnost, pametno s novcem. 

S obzirom na globalni karakter događaja, korist od njega do sada je imalo 53 milijuna djece i mladih, a uključilo se 176 zemalja svijeta. Što se Hrvatske tiče, kaže Pintarić, uključuje se redovito. 

- Sve organizacije imaju svoje projekte i drže edukacije, drugačije oblike pristupa stanovništvu i progovaranja o tim temama tijekom cijele godine, ali sve se to intenzivira baš u tom tjednu, govori.

- Uloga Hrvatske Narodne Banke je također educirati građane tijekom cijele godine putem prezentacija, letaka, te sudjelovanjima u raznim televizijskim i radijskim emisijama, dok nam je za vrijeme Svjetskog tjedna novca centralna aktivnost debata, naglašava Pintarić i dodaje kako će ovogodišnja debata biti organizirana 25.3. u 12 sati, u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom.

- To je društvo koje okuplja mlade ljude koji imaju aspiracije debatirati i dobri su u tome. Zajedno s njima organiziramo debatu koja će se prenositi 'live' na YouTube kanalu HNB-a i na našoj Facebook stranici. Ove godine tema debate je udobnost štednje, nasuprot avanturi ulaganja. Pričat ćemo o rizicima, korisnim stvarima, te nekim stvarima poput ulaganja, govori.

Dosadašnja iskustva su, kaže, odlična. 

- Zanimljivo je čuti mlade ljude koji se uključuju, mislimo da je sudjelovanje najbolji način učenja, rekao je.

Znanje onih koji sudjeluju u debati, dodaje, nije toliko dobra koliko bi željeli. 

- Naše istraživanje pokazuje da imamo dosta prostora za napredak. Osobito mladi pokazuju niže razine tog znanja, ali smatramo će što više projekata poput debate to podići, i da ćemo popuniti taj prostor koji imamo za napredovanje, zaključuje Pintarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!