Velik dio stranih gostiju u Istri za boravak je odabrao kampove

11.04.2021.

19:25

Autor: Senka Mošnja/T.V./Dnevnik/HRT

Velik dio stranih gostiju u Istri za boravak je odabrao kampove

Velik dio stranih gostiju u Istri za boravak je odabrao kampove

Foto: HTV / HRT

I nakon uskrsnih blagdana u Istri je više od 10 tisuća gostiju. Velik dio njih, baš kao i lani, za boravak je odabrao kampove, koji pružaju najbolje mogućnosti kad je riječ o izolaciji i individualnom odmoru. Na kampiranje se odlučuje i sve više domaćih turista, koji najčešće biraju mobilne kućice.

Zbog višemjesečnog lockdowna, koji u Njemačkoj još traje, ovom je društvu logično bilo godišnji odmor provesti u pulskome kampu.

- Odlučili smo doći jer ovdje nema zaraze, a pri povratku ćemo se testirati, kaže Thomas, gost iz Njemačke.

I u istarskoj Funatni nije pusto. Više od tisuću ljudi boravi u tek obnovljenom, visokokategoriziranom kampu.

- Osjećamo se izvrsno, slobodno, uplatili smo paušal do listopada. Samo ćemo povremeno odlaziti u Njemačku, ali ne dok ondje ne ublaže mjere, rekla je Angela, gošća iz Njemačke.

- Rekao bih da nismo imali samo "last minute" nego i "last second" rezervacije. Očito naša emitivna tržišta se nisu toliko prestrašila mjera koje imaju doma, ističe Bruno Radoš, direktor Valamarovih kampova.

A upravo su kampovi sve više u trendu, lani je prodaja vozila za kampiranje u Uniji bila najveća dosad.

- Npr. Njemačka, koja je tu najrelevatnija zemlja, prodala je prvi put u povijesti preko 100 tisuća takvih vozila što je 30% više u odnosu na rekordnu 2019., a lanjska godina bila je covid godina. Na razini Europe taj porast iznosi 12%, naglašava Adriano Palman, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske.

Boravak u prirodi, uz dodatne sadržaje za djecu, sve je traženiji i među obiteljima iz naše zemlje.

- Imali smo jedan dio gostiju koji nikada nisu bili u kampovima, govorim o prelijevanju gostiju iz hotela u mobilne kućice, kaže Radoš. 

- Super nam je, super je infrastruktura, za klince je odlično, žao nam je što idemo, bilo smo 6 dana, htjeli bi 60, ističe Ivana, gošća iz Zagreba.

Malo veći promet u Istri očekuju tek za blagdan Duhova, kada u Bavarskoj - odakle ipak dolazi najviše gostiju - počinju dvotjedni školski praznici. Svi se slažu da želja za putovanjima nikada nije bila veća. Za Nijemce su, prema najnovijim istraživanjima, putovanja ostala visoko na popisu prioriteta, odmah iza živežnih namirnica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!