16:12 / 21.04.2020.

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/HRT

Teška vremena za splitski Promet

-

-

Foto: - / -

Upitni su, naime, i prihodi od turizma a, za razliku od odgode plaćanja nekih doprinosa i poreza, pravo na minimalnu plaću nemaju, pa je štednja prijeko potrebna.
Privremena obustava javnoga prometa u epidemiji koronavirusa produljena je do 4. svibnja. Tako će i splitski Promet do daljnjega voziti samo na posebnim linijama i samo one putnike koji su dužni raditi. Uz gotovo jednake rashode, ali drastičan pad prihoda. S obzirom na to da nisu na gradskom proračunu i, za razliku od odgode plaćanja doprinosa i poreza ne mogu iskoristiti pravo na minimalnu plaću, žele li preživjeti - morat će štedjeti gdje god mogu.

Da nije Prometa, gospođa Marija iz Solina teško bi jutros stigla do svojeg radnoga mjesta. Ne zna, kaže, kako bi obavljala dužnosti.

I nije jedina! Pa Promet tijekom jutra i večeri održava devet linija. Ali samo za zaposlene u važnim službama.

Obvezno je pridržavanje svih protuepidemijskih mjera. U  autobusu, ali i garaži.

- Radim u servisu, parkiram autobuse, prolazim kroz ispitnu stanicu, nadolivam tekućinu, dezinficiram, imamo 12 autobusa šta rade svaki dan - kaže Mladen Podrug.

Pa ipak, rashodi su, zbog zaštitne opreme i dezinfekcije, čak i veći. Jer, kako navodi Miroslav Delić, direktor Prometa, moraju se održavati svi autobusi - paljenje svaki dan, osiguranje, servis, registracija...

I gotovo 670 zaposlenika, premda su raspoređeni u dvotjedne smjene, u svakodnevnom su doticaju s ljudima. A prihodi - 70 posto manji.

- Računamo da će na prihodovnoj strani biti 25 milijuna kuna manje pod pretpostavkom da se stvari do kraja godine dodatno ne zakompliciraju - kaže Delić.

Upitni su, naime, i prihodi od turizma a, za razliku od odgode plaćanja nekih doprinosa i poreza, pravo na minimalnu plaću nemaju, pa je štednja prijeko potrebna. Među ostalim - na održavanju i potrošnji, ali - i plaćama. Nakon ožujka, najvjerojatnije i u travnju, svibnju te lipnju. Sa svime su stoga upoznali i mjerodavne. Uz pomoć, makar i simboličnu, računica bi im, nadaju se, ako ne u plusu, mogla ostati - barem na pozitivnoj nuli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!