Tramišak: Znatan napredak u povlačenju EU sredstava

03.06.2022.

12:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Foto: Patrik Macek / HRT

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak istaknula je u petak da je u posljednjih godinu dana zabilježen znatan napredak u povlačenju i korištenju europskih sredstava, dodajući kako je Hrvatska od ulaska u EU povukla gotovo 56 milijardi kuna više nego što je uplatila.

Tijekom saborske rasprave o polugodišnjem Izvješću o korištenju europskih fondova za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021., Tramišak je rekla da je u odnosu na prošlu godinu isplaćenost sredstava porasla s 57 na 72 posto, a ovjerenost projekata s 47 na 58 posto.

U posljednjih godinu dana preskočili smo osam zemalja i pomaknuli se s 27. na 19. mjesto među članicama EU-a. Trenutačno smo bolji od Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Belgije, Danske, Velike Britanije, Luksemburga i Austrije te se nalazimo u prosjeku EU-a po iskorištenosti sredstava, istaknula je.

Uz pomoć EU sredstava, rekla je Tramišak, diljem Hrvatske izgrađeno je više od 500 dječjih vrtića, otvoreno niz poduzetničkih zona, financira se saniranje potresom pogođenih područja, izgradnja zamjenskih kuća, te društvena i komunalna infrastruktura.

Radimo i na novoj metodologiji kako bi se izbjegao odabir projekata po metodi najbrži prst, da se projekti više ne dodjeljuju po brzini prijave, nego da se kroz evaluaciju odabiru oni koji najbolje pridonose ciljevima poziva, poručila je.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a najavila je i kako bi ovaj mjesec trebao biti izabran novi ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU). Natječaj je ponovljen treći put jer želimo osobu koja uz formalne uvjete, poznaje metodologiju upravljanja fondovima EU-a, izjavila je Tramišak.

Bivši ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric smijenjen je nakon što je uhićen u aferi Softver zajedno s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac.

Na upite zastupnika o kontroli provedbe EU projekata, Tramišak je rekla da je u sustavu kontrole trenutačno više od 2200 službenika u različitim tijelima. Samo u SAFU ima 357 službenika koji su obradili više od 4000 projekata i 36 milijardi kuna, kazala je.

Potvrdila je i navode Ružice Vukovac (NZ) da je unutar izvještajnog razdoblja bilo 410 prijava Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) zbog sumnji u nepravilnosti, te otkrila da u 250 slučajeva nisu utvrđene nepravilnosti, dok su ostale još u postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!