Traži se meso - na farmama sve više salersa

09.04.2023.

13:54

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Salers park u Staroj Kapeli

Salers park u Staroj Kapeli

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Stočari umjesto mljekarstva sve više prelaze na tov goveda ili uzgoj krava-tele. Traže se mesne pasmine, a mnogo ih se odlučuje za francuski salers. Tih goveda je u Hrvatskoj sve više, u posljednje tri godine broj im se udvostručio. Na nedavnoj skupštini uzgajivača čulo se da uskoro kreće izvoz salersa u susjedne zemlje pa i prema Republici Srpskoj.



Prije šest godina Adam Jandroković je iz Francuske uvezao stado od 22 junice s bikom i otada je povećao broj salersa na 50-ak. Preko ljeta se hrane uglavnom na pašnjacima, a sada u farmi. Podnose velike temperature, nisu zahtjevne. Brste, čiste pašnjake, kaže. Adam bi povećao stado, no nema dovoljno zemljišta. Kupce kaže nije teško pronaći, a prodaje i telad i utovljene bikove.

Prodaja teladi s pašnjaka 


- Bilo je bolje prodati telad s pašnjaka. Naročito od ove godine, jer se ne smije prodavati telad do 6 mjeseci, kaže Jandroković. Budući da mesari kao tele priznaju životinju do eventualno 5 mjesci - morat će telad hraniti dva mjeseca više. 

Prva teljenja charolaisa križanog sa salersom


Obitelj Perčec odustala je od proizvodnje mlijeka i zamjenila je uzgojem salersa. Imaju 100 grla, krava , teladi, junadi i junica svih kategorija. Počeli su s uzgojem 2016.. Uz uzgoj čistog salersa, kaže Jurica Perčec - krenuli su u križanja. Tako da ove godine imaju prva teljenja charolaisa križanog sa salersom. Telad je dodaje - bolja i krupnija.

Za uzgoj se ove pasmine odlučio i dobar dio mladih stočara.

- Motivirati tu populaciju ljudi nije lako. Međutim puno je lakše o tome govoriti, o razvoju uzgoja nego prije desetak godina kad smo pokrenuli taj uzgoj. Sama činjenica da nitko nije odustao dovoljno govori, kaže predsjednik HUU Salers Croatia Mirko Devčić.

Onaj tko je počeo, nije odustao


- Za razliku od kompletnog sektora govedarstva gdje imamo konstantan pad - ovdje je povećan rast. U zadnje tri godine skoro dvostruk - sa 1000 krava smo došli već skoro na 2000. Tako da je to jedan svjetli primjer kako treba raditi, dodaje Vatroslav Tissauer iz Centra za stočarstvo HAPIH.

I obitelj Božović iz Prigorja zamjenila je mljekarstvo sustavom krava tele i tovom francuske pasmine. Ranko Božović kaže kako su prezadovoljni - nemaju brige s teljenjem, osjemenjivanjem i plasmanom robe. Ne treba mu, dodaje više zemlje jer voli raditi malo, ali kvalitetno.

A da uzgajivači dobro vladaju genetikom svjedoče i rezultati koji su se čuli na skupštini udruge.

- Najbolja potvrda da radimo dobar posao su pokazatelji i rezultati na liniji klanja, a to se automatski odražava na isplativost. Nije samo bitno koliki je ostvaren randman na liniji klanja dakle mesnatost i iskrositivost trupa nego i vrlo važno kako ostvariti taj rezultat sa što manje troškova. To je ono što je potvrda da se mogu ostvariti vrlo zadovoljavajući rezultati s nižim troškovima. Mi smo u našem slučaju imali testiranje kako se mogu ostavriti dobri rezultati bez kukuruza, kaže Devčić.

Čuli su za ova goveda i u BiH


Čuli su za ova goveda i kupci iz Bosne i Hercegovine koji najmjeravanju u okolici Banje Luke pokrenuti uzgoj te pasmine. Na preporuku prijatelja na uzgoj se odlučio i Velimir Ilić iz Banjaluke.

- Posebno interesantno imamo u posljednje vrijeme sve aktuelnije uzgoj odnosno proivodnju goveđeg mesa u sistemu krava-tele. Prije svega to su ljudi iz poslovnog svijeta koji vide svoj busines u proizvodnju goveđeg mesa, dodaje Mladen Stojanović, stručni savjetnik za stočarstvo iz Banjaluke.

Iako su neki prije više od desetljeća kad su prva goveda stigla iz Francuske u Hrvatsku bili skeptični očito je da u uzgoju ove pasmine budućnost vidi oko 100-ak stočara.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!