Traži se novi strateški partner za Uljanik?

08.09.2018.

18:23

Autor: I.A./D.M./HRT

default error photo
Nakon jučerašnjeg posjeta europske povjerenice za tržišno natjecanje - jasno je da predloženi plan restrukturiranja za Bruxelles nije dobar.
Situacija je u Uljaniku sve složenija. Nakon jučerašnjeg posjeta europske povjerenice za tržišno natjecanje - jasno je da predloženi plan restrukturiranja za Bruxelles nije dobar. Neprihvaljivo im je da većinu novca daje država, a strateški partner samo dio.

Scenarij dugoročnog opstanka brodogradilišta ovisi o strateškom partneru. Uprava Uljanika već je izabrala strateškog partnera - Kermas energiju Danka Končara. Nedavnom pozajmicom od 100 milijuna kuna dokazali su svoju ozbiljnost, odgovaraju na naš upit o daljnjem interesu za brodogradnju. Međutim, danas je premijer Andrej Plenković otkrio da se za brodogradilišta - zanimaju i drugi.

'Previše države u Uljaniku, ima još zainteresiranih'

Za brodogradnju na zdravim nogama je i konkurentski Brodosplit, odnosno DIV grupa Tomislava Debeljaka. Već su iskazali interes za Uljanik, ponajprije za "zdraviji" 3. maj.  "Nažalost, tada odlukom NO, odnosno Uprave Uljanika mi nismo prihvaćeni i za nas je to završena priča. Mi poštujemo legalitet. Postoji drugi izabrani strateški partner i mi nemamo nikakvog razloga, formalnog niti stvarnog da bi se petljali u taj proces, nitko nas za to nije ni pozvao", poručuje član Uprave DIV grupe Darko Pappo.

U procesu restrukturiranja država mora smanjiti svoj doprinos. Novac poreznih obveznika ne smije se potratiti, poručila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Ako Komisija ne prihvati plan restrukturiranja, mogao bi se dogoditi stečaj ili predstečaj tvrtke. Iduća sjednica Vlade održat će se u Puli pa bi nakon nje u, četvrtak,  budućnost industrije i radnika trebala biti jasnija.Na pitanje zna li se tko su novi strateški partneri koji se nude za Uljanik, ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da je u ovom trenutku, bez odluke NO-a i Uprave, teško razgovarati o novim partnerima. Kazao je i da su jučer od povjerenice EK dobili jasnu poruku da je koncentracija države u ovom planu restrukturiranja prevelika. "Europska komisija, koliko god vidi da država želi pomoći i Uljaniku i 3. maju, još uvijek nije sigurna želi li to i može li to i strateški partner", rekao je.

Dodao je i da je Vestager jučer uputila i pohvale u vezi s Petrokemijom, a jedna od njih išla je na račun modaliteta privatizacije Petrokemije. "Sada čekamo potrebne odluke NO-a i Skupštine da bismo mogli raspisati javni poziv unutar kojega bismo mogli vidjeti interes potencijalnih strateških partnera. U vezi modaliteta restukturiranja i participacije države u restrukturiranju Petrokemije, za 2 tjedna trebali bismo dobiti informaciju od EK ruši li se preuzimanjem dugova od strane Petrokemije na teret državnog proračuna tržišno natjecanje kada taj dug želimo transformirati u buduće vlasništvo. Dobili smo naznake da će EK na taj modalitet reagirati pozitivno", rekao je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!