Treba li zabraniti preprodaju dugova fizičkih osoba?

06.03.2022.

07:00

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Goran Jeđvić

Goran Jeđvić

Foto: Potrošački kod / HRT

Preprodaja dugova agencijama za naplatu potraživanja eksplodirala je prije pet godina. Naime kad dužnik zapne s otplatom kredita, banka se takvih klijenata nastoji riješiti. Tada obično dug prodaju nekoj od agencija za naplatu potraživanja. Na njih se mnogi žale jer nemaju sluha za financijske probleme dužnika. Jedan u nizu apsurdnih slučajeva je onaj u Osijeku. Dužnik bi mogao ostati bez čak dvije kuće, iako traje dokazni postupak da je ugovor o spornom kreditu u švicarskim francima - ništetan.


Goran Jeđvić pokazuje hrpu dokumenata o sudskim procesima koje je pokrenuo kako bi sačuvao krov nad glavom. Agecija za naplatu potraživanja B2 Kapital želi u cijelosti naplatiti dug koji je kupila po diskontnoj cijeni, i to prodajom dviju kuća koje je dao u zalog za kredit. A njega je podignuo 2008. u švicarskim francima. Zbog utvrđene ništetnosti u kolektivnom sporu, tužio je Zagrebačku banku. I zato je sada zatražio odgodu ovrhe nad kućama, dok sud ne utvrdi koliko je preplatio kredit u "švicarcima".

- Unatoč konstantnim žalbama, te se žalbe odbijaju. Jednostavno ja ne znam kako da dokažem da se ovršni postupak treba odgoditi do završetka tužbe za ništetan ugovor, ne jedne nego čak i dvije, kaže Goran Jeđvić.

Stajalište Europskog suda je jasno: dok traju sudski procesi u kojima se utvrđuje ništetnost, ovrhe treba odgoditi.

- Odgoda ovrhe je zatražena tri puta i evo treći put je nepravomoćno odbijena. Predmet je trenutno na Županijskom sudu po našoj žalbi. Svaki puta smo se pozivali na europsku pravnu stečevinu, na presudu suda EU C 407/18, kaže Nataša Lisac, odvjetnica Gorana Jeđvića.

- Dakle, mora mu se omogućiti djelotvorna zaštita, a djelotvorna zaštita u ovom slučaju znači da se odgodi ta ovrha na nekretnini dok se ne razriješi pitanje stvarne visine duga. Dakle, mora se u parnici utvrditi koliko iznosi stvarna visina duga, a to sigurno nije ona koju prezentira agencija za otkup potraživanja jer oni ne uvažavaju ništetnost valutne klauzule i jednostrano promjenjive kamatne stope, kaže Igor Metelko, odvjetnik.

- Dakle identična je situacija našoj situaciji, ali sud unatoč tome odbija odgodu ovrhe, kaže Lisac.

Apsurdno je što Goran u jednom procesu dokazuje ništetnost, a u drugom sudskom procesu zbog istog kredita ostaje bez kuća koje su bile zalog za kredit u švicarskim francima.

- Postoji opasnost da ovršenik u međuvremenu ostane bez nekretnine ukoliko ovršni sud ne bi odgodio sam ovršni postupak i da bi onda bio osuđen voditi parnicu radi naknade štete koja mu je prouzročena što nepoštenim ugovornim odredbama, a što činjenicom da mu je nekretnina prodana u ovršnom postupku. To se izričito protivi načelu djelotvornosti, kaže Metelko.

Agencija koja opetovano pokreće ovrhu je B2 Kapital.

- Budući da je došlo do neuredne otplate u ovom slučaju, Zagrebačka banka je 2016. pokrenula pravni postupak nad nekretninama klijenta kao i prisilnu naplatu putem Financijske agencije te se B2 Kapital u te postupke uključio naknadno kao novi vjerovnik nakon kupnje potraživanja, stoji u odgovoru Agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital.

Sve vrijeme Goran sudjeluje u otplati, dio iznosa prisilno mu se "skida" s plaće putem FINA-e.

- U startu je bio oko 2500 kuna, a sada je manje, pošto je i plaća manja, oko 1170 kuna, što je za njih ništa, zanemarivo, kaže Jeđvić.

- Oni njemu uzimaju jednu četvrtinu plaće svaki mjesec, a unatoč tome vode ovrhu nad dvije nekretnine kako moje stranke, tako i njegovih roditelja koji su založni vjerovnici po tom istom ugovoru, kaže Nataša Lisac, odvjetnica Gorana Jeđvića.

A dvije su se nekretnine našle pod hipotekom, jer su mu pri podizanju kredita u banci rekli da kuća kojom rješava svoje stambeno pitanje neće biti dovoljna.

- Njemu je u banci rečeno da za tih 15.000 franaka bi trebao dati u zalog još jednu nekretninu. On se dogovorio s roditeljima da će mu oni pomoći, ali svi su bili u uvjerenju da će ta nekretnina poslužiti za osiguranje tih 15.000 franaka, međutim banka se upisala za puni iznos na obje nekretine i sada su ravnopravne u tom ovršnom postupku, kaže Lisac.

Javna dražba nad jednom nekretninom već je završena. Prema nekim informacijama kupila ju je sestrinska tvrtka agencije koja je pokrenula ovrhu - B2 Nekretnine.

- Nekretnine koje se prodaju u ovršnim postupcima prodaju se na javnim dražbama, kojima mogu pristupiti svi zainteresirani kupci sukladno sa zakonskim odredbama pa tako i B2 Kapital kako bi namirio svoje potraživanje u dijelu ili cijelosti ovisno o postignutoj cijeni na dražbi, stoji u odgovoru Agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital.

- On je otplatio glavnicu, podigao je kredit od 100.000 franaka. Sada se vodi kao da ima 750 tisuća kuna duga, kaže Lisac.

- Naša poruka kao HUAN je da je bitno komunicirati s vjerovnikom. Ukoliko dođe do izostanka komunikacije, onda se događaju postupci prisilne naplate koje ponekad završavaju ovrhom ili dražbom neketnine, kaže Matija Arapović, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja.

Čini se da vremena za dogovore više nema, jer jedna javna dražba već je završena. Nakon brojnih postupaka koje je pokrenuo, Goran se ipak nada da će sačuvati krov nad glavom i zaustaviti ovrhe, kako to i dolikuje europskoj praksi. Nada se da još postoji izlaz iz apsurdne situacije u kojoj se našao - ne svojom krivnjom. 

Je li moguće, ali i nužno Zakonom o obveznim odnosima zabraniti preprodaju dugova fizičkih osoba odgovara odvjetnik Mićo Ljubenko. Razgovor pogledajte u videoprilogu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!