15:52 / 20.04.2020.

Autor: Blanka Uzelac/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

Treći maj radi punom parom, koroni unatoč

Foto: Neva Funčić/HRT/Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić/HRT/Radio Rijeka

Foto: - / HRT

Iako je gubitak od 713 milijuna kuna iz 2018. godine narušio temeljni kapital brodogradilišta, u 3. maju ne odustaju od proizvodnje.
U riječkom brodogradilištu 3. maj uspjeli su unatoč epidemiji održati proizvodnju. S tri potpisana i osnažena ugovora, od kojih se dva odnose na postojeće novogradnje te gradnju trupa za novi kruzer, brodogradilište radi punom parom. Zaraženih radnika, srećom, nema.

Iako je gubitak od 713 milijuna kuna iz 2018. godine narušio temeljni kapital brodogradilišta, u 3. maju ne odustaju od proizvodnje. Tisuću tona pristiglih limova uskoro ide na rezanje za gradnju trupa polarnog kruzera, a radi se i na nadogradnji preostalih brodova stranih naručitelja.

- Bit će sad krvava borba da se taj kapital opet ostvari, da se riješi. Znači, postoji ponovna gradnja 3.maja iz ničega. Od nule, rekao je direktor 3. maja Edi Kučan.

Suradnja s Vladom Republike Hrvatske nužna je i stalna.

- Gotovo na dnevnoj bazi smo u kontaktu i siguran sam da sve one matematike odnosno izračuni s kojima smo ušli u revitalizaciju tih posrnulih gospodarstvenih subjekata, ako uspijemo osigurati adekvatnu dinamiku realizacije tih projekata, imaju svoju perspektivu i bit će doprinos gospodarskom rastu, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

- Upravo u ovom trenutku kad mnogi muku muče kako uopće opstat, preživjet u ovim otežanim okolnostima, 3.maj ugovara nove poslove, dobiva potreban materijal i ima jednu dobru budućnost, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Neće biti lako, jer u ovim otežanim uvjetima zbog epidemije koronavirusa - Trećemajci neumorno rade. Trenutačno je zaposleno 778 radnika te 165 kooperanata. Srećom, zaraženih nema.

- Vodi se rigorozna kontrola, pokušavamo maksimalno učiniti ono što je jer znamo što bi bilo, nažalost. Bilo koji slučaj korone znači sigurno zatvaranje škvera za određeni vremenski period, rekao je direktor Kučan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!