Trend pada inflacije

09.06.2023.

20:19

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Trend pada inflacije

Trend pada inflacije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Do kraja godine inflacija u Hrvatskoj trebala bi biti 5 posto, a trend njezina pada nastavit će se u iduće dvije godine do stope od 2 posto, projekcije su HNB-a.

Kako ne bi došlo do rasta inflacije, domaći i međunarodni ekonomski stručnjaci okupljeni na konferenciji u Opatiji s temom "Perspektiva otpornosti ekonomskih sustava", slažu se s MMF-om da Hrvatska treba oprezno pristupiti fiskalnoj i monetarnoj politici, zadržati veće kamatne stope i restrikcije u okviru državnog budžeta. U suprotnom - scenarij su oštre mjere i moguća recesija. Rast BDP-a je trenutačno dvostruko bolji u odnosu na predviđanja, a zbog veće potražnje usluga, Hrvatska bi mogla rasti brže od zemalja u okruženju. 

- To je posljedica na globalnoj razini rotacije potražnje od roba prema uslugama. Hrvatska je jedna od zemalja koja od toga ima najviše koristi. Očekujemo da ćemo rasti 3 posto u odnosu na 1,5 posto što je bila projekcija ranije, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!