Truss ustraje na "kontroverznom" ekonomskom planu, tvrdi da je to ispravan put

29.09.2022.

11:30

Autor: M.M./HRT/Hina

Britanska premijerka Liz Truss

Britanska premijerka Liz Truss

Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Britanska premijerka Liz Truss branila je u četvrtak svoj ekonomski plan koji je uzburkao financijska tržišta, kazavši da je spremna poduzeti "kontroverzne" korake kako bi ponovno potaknula gospodarski rast te da neće promijeniti smjer unatoč potresima.

- Zacrtali smo ispravan put, ustvrdila je u nizu intervjua za lokalne BBC-jeve radiopostaje.

Na pitanje hoće li promijeniti mini proračun koji je šokirao tržišta razmjerima predviđenih rezova poreza i novca koji će vlada posuditi, Truss je rekla: "Ne prihvaćam premisu tog pitanja".

- Suočeni smo s teškim ekonomskim vremenima. To ne niječem. To je globalni problem. Ali britanska je vlada u ovim teškim vremenima apsolutno ispravno uskočila i djelovala.

Ministar financija Kwasi Kwarteng izazvao je prošli tjedan potres na financijskim tržištima predstavivši plan smanjenja poreza a da nije objasnio utjecaj na javne financije ni kako će vlada reformirati gospodarstvo da potakne rast.

Funta je zbog toga potonula, a prinosi na britanske obveznice poletjeli u nebesa, prisilivši Englesku banku da u srijedu vrati u život svoj program otkupa obveznica kako bi poduprla mirovinske fondove.

Truss je rekla da vlada mora poduzeti hitne i odlučne mjere kako bi zaštitila kućanstva i poduzeća od sve većih računa za energiju.

- Naravno, to znači donošenje kontroverznih i teških odluka. Ali spremna sam na to kao premijerka jer mi je važno da pokrenemo naše gospodarstvo.

Šef britanskih laburista Keir Starmer napao je u utorak premijerkin ekonomski plan i poručio da će laburisti, umjesto da snižavaju poreze bogatima, otvarati radna mjesta, poboljšati obrazovanje radnika i uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!