Turista u Zadarskoj županiji gotovo duplo više

19:34 / 05.06.2022.

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Turista u Zadru sve je više

Turista u Zadru sve je više

Foto: HTV / HRT

Prema posljednjim podacima, na području Zadarske županije u ovom je trenutku tridesetak tisuća turista. Od početka godine do kraja svibnja došlo je gotovo 200 tisuća gostiju, dok je noćenja bilo ukupno 866 tisuća, najviše u hotelima i kampovima. Prošle su godine u istom tom razdoblju brojevi bili gotovo upola manji. 

Tijekom dana, ovdje pokraj ovih nadaleko poznatih zadarskih znamenitosti - Morskih orgulja i Pozdrava suncu - razgovarali smo s turistima. Kažu da su jedva dočekali smirivanje pandemije i mogućnost putovanja, pogotovo gosti iz zemalja koje su imale veća zatvaranja i izolacije.

U svakom slučaju svi turistički djelatnici očekuju dobru sezonu. Nadaju se da će na njezinu vrhuncu dosegnuti sve one velike brojeve iz razdoblja prije pandemije, te kažu da su najave dobre i da je mnogo rezervacija. Sve je manje slobodnih mjesta za srpanj i kolovoz. Osim domaćih, gosti koji dolaze i oni su s hrvatskih emitivnih tržišta - u najvećem broju Nijemci i Austrijanci.

A treći dan zaredom u Zadarski kanal uplovljava kruzer pun turista. Jučer su u Gaženici bila čak dva. Ovaj današnji stigao je s oko dvije tisuće ljudi.

- Jedan dio njih je otišao do grada, a drugi dio u obilaske koje Zadar pruža, znači Krka, Šibenik, Paklenica i tako dalje, ističe predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain

Ni jako sunce nije ometalo razgledavanje grada i zadarske Rive. Mnogi žele turističke vodiče, koji još od Uskrsa imaju pune ruke posla. Ne žale se, jer su proteklih godina o tome mogli samo maštati.

- Sretni smo da su nam se gosti vratili. Nije to još uvijek kao što je bilo 2019.te godine ali smo u nadi da će ova sezona biti puno bolja. Imamo više dolazaka kruzera, manjih brodova, isto tako grupe gostiju iz različitih dijelova Europe i sve više Zadar otkrivaju gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, govori licencirana turistička vodičica Vlatka Pehar

Lijepo vrijeme i zadovoljni gosti ključ su uspjeha.

- Osjećamo se vrlo lijepo ovdje. Vidjeli smo i planine, inače smo planinari i baš mi se svidjelo. Cijeli taj spoj planina i kulturnih znamenitosti iznimno je inspirativan, iznosi dojmove Brigitte iz Muenchena.

- Zaista je divno opet putovati. Jer lockdown je bio tako strašan i ograničavajući, rekao je John iz Liverpoola.  

Dosadašnjim rezultatima sezone zadovoljni su i hotelijeri.

- Otvorili smo za Uskrs i blagdane, hotel je bio baš pun. Nakon toga se nešto smanjila popunjenost i sad se opet vraćamo, potpuno smo puni nemamo jednu sobu slobodnu, baš smo ful ful, kaže direktor hotela Dragan Šimac

A takva je, kažu i najava za iduće mjesece. Mnogi ljubitelji putovanja žele nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!