Turističke brojke u srednjoj Dalmaciji sjajne

12.09.2021.

19:46

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/HRT

Dalmatinska posezona

Dalmatinska posezona

Foto: Ivica Đuzel / HRT

Turistički, rujan je znatno bolji nego rekordne 2019., na Jadranu je više od pola milijuna turista. Iako je cijela Hrvatska završila u crvenom, ništa se nije promijenilo, nema otkazivanja kao što je bilo lani.

Ekipa HRT-a je napravila malu inventuru po većim hotelskim kućama u srednjoj Dalmaciji i brojevi su sjajni, gotovo bolji nego rekordne 2019., a potvrđuju se i rezervacije za listopad kada, podsjetimo, više nema toliko sunca kao ovih rujanskih dana i kada temperatura mora više nije 24.

Posezona mogla bi uobičajeno trajati do uvođenja zimskog reda letenja, što tradicionalno označava početak turističkog zatišja u Dalmaciji.

Znamo da smo u crvenome, ali to nikoga nije uznemirilo, razlog je sasvim jednostavan, većina onih koji su tu, koji mogu putovati već je cijepljenja ili su preboljeli COVID ili pak negativni, tako da nema straha.

Nema ni reakcija susjednih država na crveno, nema najava izolacija, karantena, kao što je bilo lani, tako da nema ni odlazaka, tu i tamo poneki upit mijenja li se što pri povratku kući. Cijelo ljeto, podsjetimo, nije bilo slučajeva masovnije zaraze gostiju u Dalmaciji pa vjerujemo da će tako i ostati, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a, Ivica Đuzel, novinar.


Ispred punkta za testiranje u splitskoj Zračnoj luci još su gužve. Gosti, unatoč prelasku Hrvatske u crveno, nisu prestali dolaziti.

- Sjajno smo se zabavljali, jedrili oko otoka, na sigurnome, a sad ćemo uzeti auto, rekla je Maggie iz Velike Britanije.

Cijelo ljeto, unatoč milijunima dolazaka, na Jadranu nije bilo slučajeva masovnije zaraze.

- Moram vam reći da mi nemamo puno oboljelih turista. Oni se vraćaju svojim kućama, ako su pozitivni idu u izolaciju. Mi smo danas, odnosno jučer imali samo 2 osobe u karanteni, naglasila je Željka Karin, dr.med, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Sjajna posezona iznenadila je i turističke djelatnike. Pa i one koji su lani zbog pandemije uzalud čekali otvorenje svoga baštinskog hotela u srcu Splita.

- Deveti je jako dobro popunjen, bolje nego što smo se nadali početkom sezone. Trenutna situacija nije utjecala na najave. Nemamo nikakvih otkazivanja i nadam se da će još biti hrabrih gostiju koji će putovati, govori Davina Ljubičić Đirlić, direktorica hotela Fermai.

- Prvih 10 dana rujna imamo 900 tisuća noćenja što je u odnosu na prošlu godinu tri puta više, a to je na razini 2019. Izvanredan rujan, a i ono što smo vidjeli, nema pada za 10. mjesec, samo nove rezervacije, naglašava Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Današnji kadrovi s Bačvica izgledaju kao da je početak kolovoza. Jedno, prema svemu sudeći nezaboravno ljeto, još nije gotovo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!