Turistički promet na Kvarneru kao u rekordnoj 2019.

03.08.2022.

14:14

Autor: Hina/HRT

Opatija

Opatija

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci boravilo 1,7 milijuna turista s ostvarenih oko 9,5 milijuna noćenja te su dostignuti rezultati iz istog razdoblja rekordne 2019. godine, rekao je u srijedu župan Zlatko Komadina.

Komadina je na konferenciji za novinare kazao da je kvalitetniji smještaj izrazito popunjen te da je kvaliteta na kojoj se radilo utjecala i na povećanje izvanpansionske potrošnje, dodavši da raduje što je u Gorskom kotaru turistički promet povećan za 14 posto.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov istaknula je da je obiteljskom smještaju (s udjelom od 44 posto) kampovima (22 posto) i hotelima (18 posto) ostvareno noćenja na razini 2019. godine.

Najviše je, 36 posto noćenja, bilo na Krku, a slijede cresko-lošinjski otoci s 19 posto noćenja. Na crikveničko-vinodolskoj rivijeri bilo je 17 posto noćenja, na Rabu 12 posto, na opatijskoj rivijeri 11 posto, na riječkom području šest posto, a u Gorskom kotaru jedan posto noćenja.

Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i domaćih turista.

Naglasila je da je Gorski kotar uspio zadržati broj noćenja, iako je povećan broj noćenja uz obalu, gdje je rastao i broj novih kapaciteta. To je, smatra, rezultat dobre suradnje, ujedinjavanja turističkih zajednica Gorskog kotara i ulaganja u oglašavanje.

Istaknula je da su raste broj objekata visokih kategorija te da je u objektima s pet zvjezdica u sedam mjeseci ostvareno 28 posto noćenja više nego u istom razdoblju 2019., dok je u ostalom smještaju bilo pet posto manje noćenja nego 2019.

U srpnju je u Primorsko-goranskoj županiji boravilo oko 750 tisuća turista ili jedan posto više nego 2019., a ostvarili su oko 5,3 milijuna noćenja ili šest posto manje.

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac naglasio je da je godina izrazito sušna te da vatrogasne postrojbe u priobalju i na otocima imaju dnevne ophodnje koje uočavaju i odmah gase požare.

Pozvao je građane da uklone gorivi materijal uz okućnice, spriječe bilo kakvu mogućnost širenja požara i odmah ih prijavljuju.

- Županijska vatrogasna zajednica intervenirala je do kraja srpnja 1637 puta, od toga dobar dio u proljeće, kada se čiste okućnice, te u srpnju, a požari su brzo ugašeni. Sudjelovala je i u gašenju požara u Zatonu, s 22 vatrogasca i osam vozila, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!