17:17 / 04.02.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HRT

Turistički vodiči na nogama

Rovinj

Rovinj

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Otvoreno savjetovanje o izmjenama Zakona o turizmu završava ovoga tjedna, a turistički su vodiči diljem zemlje na nogama. Tvrde da Ministarstvo turizma omalovažava njihovu struku. Naime, izmjene bi omogućile i stranim vodičima da pod jednakim uvjetima kao i domaći vode turiste na sve lokalitete, pa i one zaštićene.


U pandemijsko vrijeme, kada je javnost zaokupljena zdravljem, a manje ekonomijom, pokušava se u ozakoniti interes uskog kruga ljudi na štetu domaćih turističkih vodiča, kaže kaže Maslinka Kemf, Rovinjka s 20-godišnjim stažem.


- Bit ću otvorena, to su strani touroperatori gdje se pokušava izbacivanjem lokalnih vodiča smanjiti cijenu usluge, rekla je Kemf.


U Ministarstvu turizma ističu da se to ovim izmjenama Zakona neće obuhvatiti.


- Sve će to biti predmet Pravilnika i onda će u to biti uključeni, u raspravu oko toga svega, turistički vodiči i druga zainteresirana javnost, tvrdi Monika Udovičić, pomoćnica ministrice turizma.


Turistički vodiči ne vjeruju u to. Uostalom, Pravilnici moraju biti usklađeni sa Zakonom pa sumnjaju da se potiho želi omogućiti stranim vodičima da preuzmu hrvatsko tržište.


Onaj tko ima certifikat u svojoj državi tražit će od Ministarstva turizma za povremeni i privremeni rad u RH i sa svojom licencom će dobiti dozvolu i voditi po Hrvatskoj kao da je tu doma a možda na nekoj lokaciji u životu nije bio, rekao je predsjednik Društva turističkih vodiča Rovinja Alberto Košara.


Ministarstvo s Europskom komisijom o tome doista pregovara, doznajemo. Strani bi vodiči smjeli raditi na hrvatskome tržištu čak i na zaštićenim lokalitetima. Ipak, morat će položiti ispite o tim lokalitetima, hrvatskoj povijesti i na hrvatskome jeziku. Nedovoljno za kvalitetan turizam kakvom težimo, kažu domaći.


Po našem mišljenju, jedno obrazovanje turističkoga vodiča bi trebalo biti bar dvogodišnje, kao u ozbiljnim turističkim zemljama, a ne da nam netko dolazi s apsolutno nikakvim znanjem i da tu radi kao turistički vodič, kazala je Kemf.


Stoga će se usprotiviti i izmjenama Zakona i pravilnicima kojima bi se, među ostalim, omogućio nedovoljno kontroliran rad stranih turističkih vodiča na hrvatskome tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!