Turizam i nautika do sada ove godine iznad 2019.

30.06.2023.

12:18

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

S dosadašnjih 26 milijuna noćenja i 6,5 milijuna turista ove godine hrvatski turizam je u plusu iznad 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a bolje rezultate ima i charter i cijela nautika, koja ime velike potencijale za daljnji razvoj, istaknula je u petak u Korčuli ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica je to izjavila novinarima uoči konferencije "Nautički potencijali južne Dalmacije", koja je u Korčuli u petak okupila sve relevantne predstavnike nacionalnog turističkog, nautičkog i poslovnog sektora te donositelje odluka na državnoj i lokalnoj razini, uključujući i potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, direktora HTZ-a Kristjana Staničića, predsjednika uprave ACI-ja Kristijana Pavića i druge.

Na konferenciji će se raspravljati o nekim ključnim trendovima u razvoju nautičkog turizma, poput povećane potražnje, održivosti, tehnološkog napretka, diverzifikacije ponude, suradnji s lokalnom zajednicom i druge.

Brnjac: Hrvatska sve više cjelogodišnja nautička destinacija


Ministrica je oko nautike kazala da joj je drago što se i ove godine provodi akcija "Nautičko jedro", koja će po njoj svakako dati puno korisnih informacija nautičarima od Dubrovnika do Umaga, a naglasila je i važnost izgradnje Pelješkog mosta, koji Dubrovačku-neretvansku županiju čini još dostupnijom pa i nautičarima.

Ponovila je kako je cilj Vlade i svih aktivnosti koje provodi Ministarstvo, pa i za sufinanciranje turističkih projekata, razvoj cjelogodišnjeg turizma, čemu je dodala da je i novo istraživanje o nautičkom turizmu TOMAS pokazalo da Hrvatska postaje sve više i cjelogodišnja nautička destinacija.

Na pitanje novinara koliko je za uspjeh sezone bitno brojanje noćenja ili je bitnije koliko turisti potroše, ministrica je rekla da je ona već i prije spominjala da moramo prestati brojati turiste i da je to uvijek prvo pitanje novinara, ali da je važnije da se turizam razvija ravnomjerno u cijeloj zemlji, posebice na kontinentu, koji već sada bilježi porast turističkog prometa od sedam posto u odnosu na 2019. godinu.

- Stoga se i dosta sredstava iz EU fondova usmjerava na kontinent, a uz nove projekte, objekte i ponudu koja se razvija očekuje se i više. Isto tako, ne trebamo zanemariti ni naše otoke, za koje je važna i nautika, i za koju smo ispregovarali i dodatne poticaje za ozelenjivanje flote, okretanje obnovljivim izvorima. Tako će se i taj segment naći uz bok hotelijerima, koji koriste takve poticaje, poručila je Brnjac.

Oko cijena i pitanja "jesu li se u turizmu malo 'zaigrali' s cijenama ove godine", odgovorila je da će tržište to najbolje pokazati, jer ako nisu podizali kvalitetu onda su se 'zaigrali' i sami će vrlo brzo uvidjeti kako tržište na to reagira.

Bačić: Važan balans profitabilnosti turizma i očuvanja prirode i otoka


Oko života otočana, uz razvoj turizma i nautike na otocima, Bačić je kazao da je i u turizmu i nautici, kao i u svakoj djelatnosti, važan balans profitabilnosti turizma i očuvanja prirodne osnove.

- Unatoč često puta neprimjerenim zahvatima u prostor diljem Hrvatske, a posebno na pomorskom dobru, Hrvatska je još uvijek kao turistička i nautička destinacija sigurno broj jedan na Mediteranu. I uspjeli smo proteklih nekoliko desetljeća ipak sačuvati našu obalu i otoke i zato su i otoci veliki izazov i za turizam i za nautiku, istaknuo je Bačić odgovarajući na pitanja novinara.

Ocijenio je da je u charteru tj. iznajmljivanju plovila, pa i u kruzing turizmu, Hrvatska među vodećima u svijetu.

- Na nama na najvišim razinama vlasti je da uspostavimo takav zakonski okvir koji će čuvati prirodu, povijesnu i kulturnu baštinu obale, gradova i otoka, ali i omogućiti kvalitetni, profitabilni i 'pravi' turizam, rekao je Bačić, osvrnuvši se i na mnoge prednosti koje je najjužnijoj hrvatskoj županiji, pa tako i otoku Korčuli, već donio Pelješki most.

To potvrđuju i bolje brojke turističkog prometa na jugu ove godine, a taj most je, uz nacionalnu važnost, jako bitan i za razvoj Pelješca i cijele županije, dodao je, upozorivši i da "ne smijemo bit robovi profita da ne bi zažalili za nekoliko godina, već sinergijom svih treba doći do planiranja i upravljanja održivog turizma na korist svih i da ljudi bolje žive".


Pavić: ACI očekuje rekordne prihode ove godine


Predsjednik uprave ACI-ja Pavić naglasio je dobru popunjenost svih ACI marina, kao i one na Korčuli, koju čeka renoviranje, ali za koju ACI čeka produljenje koncesije, na čemu aktivno rade i rješenje tog pitanje očekuju do kraja ove godine.

Kada to dobiju spremni su i za radove na novoj podzemnoj garaži i drugim objektima u toj ACI marini.

- Zadovoljni smo dosadašnjim brojkama u marinama, ali tek sada slijedi prava nautička sezona i puno će toga ovisiti i o vremenskim prilikama. Ipak, u usporedbi s nekim prijašnjim godinama, mislim da ćemo moći pričati o rekordnim prihodima ove godine, procjenjuje Pavić.

Dodao je da su ove godine u sve marine ulagali u redovno održavanje i uvjete za bolji prijem nautičara, a među njima su najbrojniji, kao i svake godine , nautičari iz najbližih zemalja - Austrije, Italije, Slovenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!