Tijekom pandemije nautički turizam bilježio pozitivne rezultate

27.06.2023.

07:00

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT/A.S.

Tijekom pandemije nautički turizam bilježio pozitivne rezultate

Tijekom pandemije nautički turizam bilježio pozitivne rezultate

Foto: Dnevnik / HRT

Nautički turizam na krajnjem jugu tijekom pandemije jedini je bilježio pozitivne rezultate. Uzlazna putanja nastavila se, a sezona je počela ranije nego inače. Od početka godine je 25 posto više dolazaka i 36 posto više noćenja nego u prvih pet mjeseci lani. Istodobno, kruzeri se ne vraćaju na pretpandemijske brojeve jer cilj nije količina, nego kvaliteta i održivost destinacije. 


Roman Haberl je godinama za svoj odmor unajmljivao plovila u dubrovačkoj marini. Od 2020. godine ima svoj brod i ovdje mu je baza.

- Ovo je raj na zemlji! Ovo je najljepša marina od svih mjesta na kojima smo bili, a bili smo u Turskoj, Grčkoj, na Kubi ali ovo je najbolja marina na svijetu, rekao je Haberl. 

Čini se da tako misli sve veći broj nautičkih gostiju.

- Što se tiče njihovog dolaska, apsolutno iznenađenje je dolazak u ožujku s obzirom na to da je taj početak predsezone uvijek nakon Uskrsa. Ove godine je to puno ranije i idemo u dobrom smjeru, kazao je Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Procvat nautičkog turizma

Nautički turizam procvao je u vrijeme pandemije, a uzlazna putanja se nastavlja. No, brodovi su sve veći, nautičari zahtijevaju sve višu razinu usluge, pa su se lanjska ulaganja u dubrovačku ACI marinu isplatila. Sada mogu prihvatiti brodove do 55 metara.

- Tu smo napravili i jedan veliki iskorak a to je promijenili vrlo bitnu stvar trafostanicu koja nam je bila veliki problem jer više nije mogla podnijeti snagu velikih i sve jačih i snažnijih brodova, te nam je to bio veliki problem, dodao je Ajduković.

Onih drugih turista koji u Dubrovnik dolaze morem gostiju s kruzera ove će godine biti oko pola milijuna. To je ispod pretpandemijskih brojeva, ali povratak na njih nije ni bio cilj.

- Ne želimo u ljetnim mjesecima, kad imamo i druge tu goste, zatrpavati Grad s gostima s kruzera, ali u predsezoni i podsezoni zadržavamo nekakve brojke. Optimalne po meni. Boravak brodova je sada puno duži u Gradu. Vi praktično nemate par ticanja koja su kraća od 12 sati, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Tako bi turizam trebao postati održiviji, a gosti zadovoljniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!