07:22 / 07.03.2021.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/HRT

Turizam pred velikim izazovima: "Opstat će samo kvalitetan smještaj, s tri i više zvjezdica"

Turizam

Turizam

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon službenog predstavljanja nacionalne oznake sigurnosti Safe Stay In Croatia, koja se dodjeljuje u turizmu i ugostiteljstvu, počela je i široka akcija dijeljenja službenih oznaka. Iako se koronakrizi još ne vidi kraj, odaziv iznajmljivača i svih ostalih u sektoru iznimno je velik.

Slikoviti Sutivan na Braču živi isključivo od turizma, a gotovo svi su mještani iznajmljivači.

- U ured ne dolaze, ali nas svakodnevno zovu po pitanju oznake Safe Stay i mogu reći da je interes jako velik. Naša su uputstva da se prijave na stranicu Safe Stay i onoga trenutka kada dobiju odobrenje njihove naljepnice ih čekaju kod nas u uredu, govori Tončica Tonšić, direktorica TZ-a Sutivan.

Isto vrijedi i za hotelijere, hostele, putničke agencije, marine, restorane i barove.

- Ovo će nam samo pomoći da budemo vidljiviji i da nas gosti prepoznaju kao sigurnu destinaciju i da požele doći baš u Hrvatsku i baš u Split, govori Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

A u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak je 190 tisuća kreveta u privatnom smještaju. Bilo bi ih i više da nema pandemije. Prema podacima Županijske gospodarske komore, samo tijekom zime smanjen je broj za 11 posto.

- Dosta smještajnih jedinica će odustati i ovu sezonu jer mislim pristojbe idu, a gostiju nema. Međutim, na taj naći će se nekako iskristalizirati naše tržište. Doista se iznajmljivalo svega i svačega na svim mogućim mjestima. Sada će to biti jedan iskorak i preživjet će samo najbolji, ističe Barbara Marković, dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Opstat će samo kvalitetan smještaj, s tri i više zvjezdica. A tako je i s hotelima, radit će samo oni najbolji pa iako gostiju još nema, oznaka Safe Stay već je našla svoje mjesto na splitskim recepcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!