Sve veći razvoj turizma u Zagorju; koji je dobar mamac za investitore?

02.08.2023.

10:02

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Razvoj turizma u Zagorju

Razvoj turizma u Zagorju

Foto: HTV / HRT

Zagorska rivijera postala je perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske. Nakon najnovijeg ulaganja u "Terme Jezerčica" od 66 milijuna eura i izgradnju najvećeg akvaparka na kontinentu Hrvatske koji se prostire na 1000 četvornih metara posve je jasno da Zagorje ima ozbiljni turistički potencijal i kapital koji privlači investitore. 

Upravo takav potencijal prepoznali su i Slovenci koji su među prvima u turistički kompleks "Terme Tuhelj" zadnjih godina uložili 30 milijuna eura. O Zagorskom moru i turizmu 365 dana razgovarali su Vasja Čretnik, direktor "Termi Tuhelj" i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Za početak Kolar je rekao da sinoćnje nevrijeme nije prouzročilo velike štete u županiji. Istaknuo je da je bilo nekoliko intervencija zbog srušenih stabala. 

Što se tiče turizma u Zagorju, Kolar je rekao da su investitori i ranije prepoznali potencijal Krapinsko-zagorske županije kao investicije. 

- Mislim da je to prije svega zbog dugogodišnje tradicije. Toplice u Zagorju imaju tradiciju preko 100 godina. Vrijednost naših ljudi, kvaliteta, radna snaga, prekrasna priroda i usudio bih se reći vrlo dobra infrastruktura, dobra povezanost sa Zagrebom, uz brzu i učinkovitu administraciju, su dovoljan mamac za investitore, objasnio je Kolar. 

Čretnik je rekao da oni ulažu u brend te da su "Terme Tuhelj" postale prepoznatljiv brend. 

- Imamo puno domaćih i stranih gostiju. Radimo na tome da ulažemo u sam brend i da jačamo samu tvrtku, do sada je bilo uloženo preko 30 milijuna eura, a već sada se radi, a u sljedeće dvije godine će se uložiti više od 20 milijuna eura, kazao je. 

Ide li Zagorje istim putem kao Slovenija i Austrija?

Na pitanje ide li Zagorje u smjeru Slovenije i Austrije, koji ulažu u hotelske smještaje, wellness oaze, Kolar je odgovorio da bi on rekao da su oni već odavno na tom putu. 

- Mi imamo 48% ukupnih posjetitelja koji su iz europskih i svjetskih država, a 52% je domaćih gostiju. To samo pokazuje kako je Zagorje prepoznatljivo kao najbolja kontinentalna destinacija i van Hrvatske. Ono što mi moramo reći je da smo imali sreće da investitori koji su dolazili su bili ljudi koji su došli dizati destinaciju i koji su dugoročno razmišljali, rekao je Kolar. 

Što se tiče radne snage, Čretnik je rekao da se u turzimu uvijek treba osloniti na domaću radnu snagu iz okoline. 

- Mi još uvijek imamo oko 80 radne strane iz Hrvatske. Pokušavamo dobiti i radnu snagu iz Slavonije, a ono što nam nestaje do kraja da možemo odraditi sav posao koji trebamo, normalno dovedemo iz inozemstva. Tako da imamo oko 20% radnika iz inozemstva, nešto iz Sjeverne Makedonije, nešto iz Indije, rekao je Čretnik. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!