Je li Istra kao turističko odredište doista preskupa?

15.04.2023.

20:50

Autor: Marko Percan/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Je li Istra kao turističko odredište doista preskupa?

Je li Istra kao turističko odredište doista preskupa?

Foto: HRT / HTV

Određeni slovenski portali prenijeli su pritužbe građana, koji kao turisti dolaze na našu obalu, da uoči turističke sezone u Hrvatskoj cijene hrane i pića lete u nebo. Naša pulska ekipa provjerila je kakve su cijene u ugostiteljskim objektima i je li Istra kao odredište doista preskupa.

Sezona nije ni počela, a već smo dobili kritiku.

Žale se Slovenci, na jednom portalu čak su objavili i račune iz istarskih restorana - dvije čaše vina i sladoled 24 eura, porcija lignji, kažu da nisu jadranske - 28 eura.

Otišli smo odmah provjeriti cijene u našoj najskupljoj destinaciji - Rovinju.

Kugla sladoleda 2 eura, dcl vina na rivi iz rinfuze 1,7 eura. Rovinjska riva, glavni trg, glavna šetnica, 3 kave 4,90 eura, pa nije toliko skupo.

Baš danas Slovenaca ni za lijek, da ih pitamo je li možda na Bledu jeftinije? No ima drugih turista.

- Cijene su ok...iako, bili smo u hotelu u Opatiji, čaša vina je 10 eura... ali bio je plavac, kaže turist iz Austrije.

Čaša vrhunskog istarskog vina tako se može dobiti po cijeni od 4 do 7 eura. Svima su usta puna riječi "kvaliteta", no ima li dovoljno kvalitetne hrane za gomilu turista?

- Kvalitetan je isključivo s domaćom kvalitetnom namirnicom i taj gost će to prepoznati, kaže predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije Stanislav Briškoski.

A prepoznaje li gost spomenute domaće lignje? Po odgovor idemo u Pulu. Iskusni chef kaže - porcija patagonskih lignji ne bi trebala stajati više od 10 eura, dok je realna cijena za one jadranske od 25 do 28 eura.

- Lignje su u nabavi od 20 eura pa na gore po kili, rekao je chef Dušan Černjul.

Dakle, problem zapravo nastaje kada se skupo naplaćuje nekvalitetna usluga.

- Mi do sada nismo dobijali takve primjedbe što ne znači da neki gost možda nije naletio na adekvatnu kvalitetu servisa, usluge, shodno tome i cijene, kaže direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević.

I dok svi govore samo o turistima, mi pitamo - a što je s domaćim ljudima?

- Je li domaćima preskupo, 30 eura za lignje? Onda moramo biti malo ponizniji, stati na loptu i domaćem gostu dati najbolje i cjenovno posložiti, ističe Briškoski.

Trebalo bi. Jer domaći imaju manju platežnu moć od turista, a s turističkim cijenama moraju živjeti svih 365 dana.

Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije, ne smatra da je Istra preskupa turistička destinacija. 

- Nažalost je inflacija napravila svoje, ali moramo biti i ponosni na to da je i najniža od svibnja 2022. godine, kazao je i dodao da Hrvatska želi biti kvalitetna destinacija, imati održivi razvoj turizma i želi imati cjelogodišnji turizam.

Ponavlja da održivi razvoj turizma ovisi o kvaliteti turizma. Istaknuo je da bi situacija bez Vladinih mjera bila bitno gora. 

- Trudit ćemo se da zadržimo naše goste. S druge strane, nemojmo zaboraviti da gosti prate svaki naš korak. I emitivna tržišta nas prate, tako da moramo znati točnu situaciju. Također moramo biti svjesni da i ulazne fakture, ulazni računi su se povećali. Ne možemo opravdavati nekvalitetu. Opravdavamo kvalitetu, pa onda možemo i razgovarati na taj način, kazao je Briškoski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!