Na Pelješcu vape za radnicima, bilo domaćima ili stranima

15.04.2023.

23:09

Autor: Mateja Delija/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Strani radnici u turizmu

Strani radnici u turizmu

Foto: HRT / HTV

Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti, na poluotoku Pelješcu očekuje se veći broj gostiju. No poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s problemom koji kronično muči cijelu Hrvatsku - nedostatkom radne snage.

Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću. Većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao konobar radi već deset mjeseci i pomalo uči hrvatski.

Mnogim gostima simpatični, u svom poslu vrijedni i skromni, ističu zadovoljni poslodavci.

- Više nego zadovoljni i sad bi nam trebalo doći još desetak ljudi isto tako sa Filipina i vjerujem da se nismo pokajali i da je do daljnjega to naša budućnost, kaže Igor Mikulić iz Orebića.

Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tijekom cijele godine, nitko se ne javlja.

- I ako nađete nekoga on se za mjesec ili dva toliko umori, premori se, a sezona počinje i tako da od toga, od toga, nažalost… Nažalost ovo vam je hrvatska stvarnost i nema ništa, kaže.

Drukčijeg su pak mišljenja oni koji nude samo sezonski posao, primjerice u plažnim objektima. S agencijama za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika nemaju dobra iskustva.

- Morate nekoga uzeti, a uopće ne znate hoće li taj čovjek odgovarati. Tako da smo se mi okrenuli tim, ajmo reći klasičnim putevima, preko poznanstava, veza. Doći će mi dva konobara iz Bosne i Hercegovine, iz Zenice konkretno. Za njih pokušavam ishoditi ovu dozvolu i jednu kuharicu ću isto vjerojatno iz Bosne i Hercegovine dovesti, kaže Lulah Muhamed iz Orebića.

Stonski restorani većinom su otvoreni cijele godine, a u turističkoj sezoni trebaju više radnika.

- S našeg područja se nitko nije javio i natječaj je još otvoren. Nadamo se da ćemo se snaći. Svi u obitelji radimo cijelo vrijeme. Zasad radimo jednu smjenu do šestoga mjeseca. Od šestoga mjeseca vidjet ćemo ako se nađe ekipa produžit ćemo i tako. Gostiju je sve više i više, kaže Sveto Pejić iz Stona.

Najviše se traži hotelsko osoblje, kuhari i konobari. Poslodavci priznaju - prednost imaju domaći, ali ako netko zna raditi - nije važno iz kojeg dijela svijeta dolazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!