Oko 300 otkaza do lipnja

12:57 / 18.04.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/I.H./HRT

Drvna industrija

Drvna industrija

Foto: Dnevnik / HRT

Gotovo 300 otkaza do kraja lipnja najavila je Požgaj grupa iz Velikog Bukovca nakon što nije potpisala ugovor s Hrvatskim šumama o otkupu drvne građe. Tvrtka u šest tvornica na četiri lokacije ima 550 zaposlenih i jedan je od najvećih hrvatskih izvoznika u drvnoj industriji. Iz Hrvatskih šuma odgovaraju da tvrtka nije ispunila sve uvjete javnog poziva niti podmirila nagomilane dugove.

Čak 55.000 m3 trupaca vrijednih 40 milijuna kuna ugovarala je Požgaj grupa svake godine s Hrvatskim šumama. No - ove godine taj je ugovor - raskinut. 


- Mi odluku njihovu nemamo ni pozitivnu ni negativnu dan danas, imamo zadnji dokument koji je javno objavljen i u njemu piše da mi nemamo dovoljnu tehnologiju za proizvode koje radimo i da će povjerenstvo donijeti odluku - povjerenstvo još nam ugovor nije dalo pa se i mi ponašamo kao da ugovora nemamo jer ga i nemamo, rekao je direktor "Požgaj grupe" Nikola Požgaj


U Hrvatskim šumama odgovaraju - grupa duguje milijune kuna te ne ispunjava tehnološke kriterije. Zaključuju - Požgaj grupa - ne postoji, potkraj siječnja je izbrisana iz sudskog registra. 


"Novonastale tvrtke imaju izuzetno loš bonitet a za svoje loše poslovanje Uprava želi optužiti Hrvatske šume. Hrvatske šume su učinile što god su mogle da pomognu svojim kupcima u kriznim vremenima. Podmirenje duga osnovni je uvjet za potpis ugovora kupaca koji su udovoljili uvjetima Javnog poziva", poručili su iz Hrvatskih šuma. 


Novonastale tvrtke imaju izuzetno loš bonitet, a za svoje loše poslovanje njihova Uprava želi optužiti Hrvatske šume. Mi smo učinili sve da pomognemo svojim kupcima u ovim kriznim vremenima. Podmirenje duga osnovni je uvjet za potpis ugovora kupaca koji su udovoljili uvjetima Javnog poziva. 


Nikola Požgaj ne negira dug, ali tvrdi - tijekom javnog poziva dio smo podmirili. 


- Znači kod nas nije bilo dospjelog dugovanja, znači mi smo bili spremni za potpis ugovora dva tri dana prije krajnjeg roka. Ugovora nije bilo i mi smo prestali plaćati obveze prema Šumama, one jesu i visoke su, to ne sporimo, datiraju iz zadnjeg kvartala prošle godine, rekao je. 


Budući da sirovine nemaju - grupa je ugasila pilane i u postupku je otpuštanje više od polovine radnika. Sve je komentirao i župan Čačić koji zaključuje - Upravi Hrvatskih šuma je važniji izvoz od domaće proizvodnje. 


- Ta vrsta moći "ja tebi ne dam" je natjerala jednu veliku tvrtku da otpušta 200 ljudi, da zatvara 2 od 3 pilane, to je sramotno ponašanje, mi ćemo tražiti odgovornost, rekao je Radimir Čačić. 


Dok Hrvatske šume traže podmirenje duga, Požgaj grupa ide u restrukturiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!