TŽV Gredelj i Innofreight potpisalli memorandum za posao od 2 mlrd. eura

14.03.2022.

16:51

Autor: V.G./Hina/HRT

Plenković u Gredelju

Plenković u Gredelju

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj i austrijska tvrtka Innofreight u ponedjeljak su potpisali memorandum o razumijevanju o 10-ogodišnjoj suradnji, koja za Gredelj podrazumijeva posao vrijedan dvije milijarde eura.

Gredelj bi u idućih deset godina za tog austrijskog naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje.

Za to će, po riječima predsjednika Uprave TŽV Gredelj Ivana Petričeka, trebati modernizirati pogone, uložiti i u robotizaciju te drugo, ukupno oko 70 milijuna eura, a trebat će i nove radnike.

Trenutno ih Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje mu treba još oko 600 radnika.

- Ugovor i suradnja koju smo danas potpisali Gredelju jamči posao (najmanje) u idućih deset godina, što znači i da tvrtka ide kao pozitivnim trendovima i stabilnom poslovanju. To pokazuje i to što u 2022. očekuje puno veći prihod od 12 milijuna eura koliko je iznosio za 2021., kazao je Petriček.

Takva očekivanja temelji na već do sada za ovu godinu potpisanih ugovora za poslove u vrijednosti 102 milijuna eura.

Poručio je i da trenutno trebaju oko sto novih radnika, koje, kako dodaje, teško nalaze na domaćem tržištu, pa će radnu snagu morati nastaviti uvoziti iz regije, pa i šire, ako će trebati.

Petriček je inače Slovak, koji je na čelu Gredelja od početka ove godine, a nakon što je tvrtka krajem prosinca 2021. izašla iz desetogodišnjeg stečaja (od listopada 2012.), jer je novi stopostotni vlasnik slovačka tvrtka Tatravagonka (u sklopu slovačke Budamar Grupe) uložila u tvrtku 45 milijuna eura.

Petriček je i suvlasnik Tatravagonke.

U Gredelju su danas gostovali i premijer Andrej Plenković i ministri prometa i gospodarstva Oleg Butković i Tomislav Ćorić koji su nakon potpisivanja ugovora obišli su pogone Gredelja i razgovarali s radnicima.

- Zadovoljstvo je danas biti u Gredelju gdje se ponovo investira nakon okončanog stečajnog postupka i što je Tatravagonka nakon što je dvije godine imala najam u Gredelju sada i investitor, i preuzela je kompaniju. Danas potpisan memorandum o suradnji znači i ulaganje i dugoročnu održivost rada kompanije kroz deset godina. To će biti veliki doprinos i zapošljavanju i izvozu, izjavio je premijer.

Čestitao je i svima uključenima u taj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!