17:32 / 28.09.2020.

Autor: M.Matoš/D.Puškarić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

U APN prvog dana pristiglo 611 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

-

-

Foto: - / -

Prvi je dan zaprimanja zahtjeva za novi, peti, krug subvencioniranja stambenih kredita za kupnju stanova i kuća za mlade.
Prvi je dan zaprimanja zahtjeva za novi, peti, krug subvencioniranja stambenih kredita za kupnju stanova i kuća za mlade. U APN je do kraja dana pristiglo 611 zahtjeva. Inače, u protekle četiri godine odobreno je više od 13 tisuća subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje su iskoristile te kredite do sada je rođeno 1751 dijete. Resorni ministar Darko Horvat najavljuje nastavak mjera i sljedeće godine. 

Naša ekipa snimila je tri mlade obitelji - iz Slavonije, Baranje te grada Zagreba. 

Do iduće jeseni obitelj Klemen uselit će se u svoj novi dom. Lokaciju je odabrala Kristina koja se zbog ljubavi s Krka preselila u Đakovo.

Prema indeksu razvijenosti, za grad Đakovo subvencija iznosi 42 posto rate kredita. Da nije toga, kažu, teško bi se odlučili na gradnju kuće.

- Mislim da čak i ne bismo jer su svi drugi krediti dosta možda nepovoljniji, ovo se zaista pokazalo kao prilika koju bi bilo šteta propustiti. Tako da evo sretni smo što smo uspjeli, kaže Kristina Klemen.

Kuću je uspjela kupiti i obitelj Gebeleš iz Baranje. Blizanke Mariane i Nicol rođene su mjesec dana nakon realizacije kredita, pa će čak 9 godina plaćati manju ratu.

- Jako brzo je sve bilo gotovo, u roku od 2 i pol mjeseca maksimalno, tko god je predao zahtjev svi su dobili subvenciju jedino ako je falilo nešto od papira, rekao je Dražen Gebeleš iz Belog Manastira.

Dobra iskustva imaju i Emanuela i Mirko. Stan na zagrebačkoj Malešnici kupili su prije tri godine.

- Zadovoljni smo i s lokacijom i stan nam je super tako da je to bila jedna od naših najboljih odluka, rekla je Emanuela Grebenar iz Zagreba. 

- U toj prvoj rundi APN-a je bila 50 posto subvencija u trajanju 4 godine s tim da nam se kad je došao Jošua subvencija produžila za još dvije godine, dodaje Mirko Grebenar.

Bez obzira pokriva li subvencija trećinu ili polovinu rate, svi se slažu, poticaj je to za budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!